nasa műhold föld

Földbe csapódott a NASA műholdja

Egy feledésbe merült NASA műhold zuhant vissza a Földre, miután majdnem 40 évet töltött az űrben. Az űrkutatási hivatal 1984-ben, a Challenger űrrepülőgép fedélzetén indított ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) műholdja a tudósoknak segített kideríteni bolygónk sztratoszférájának összetételét és azt, hogy milyen szerepet játszik a Nap sugárzásának elnyelésében.


Ezzel pedig véget ért egy különös fejezet, mind a NASA, mind pedig egy olyan űrszonda számára, amely nem csak felülmúlta a tudosók várakozását, de nagyban hozzájárult bolygónk ózonrétegének megértéséhez és ahhoz, hogy a különféle emberi tevékenységek miképp károsították azt az évtizedek során.

Ez is érdekelhet: A NASA olyan mélyedéseket talált a Holdon, ahol az élet fenntartásához is alkalmas a hőmérséklet

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az ERBS vasárnap (2023. 01. 08.) zuhant le a Csendes-óceán északi része fölött, nagyrésze pedig elégett a visszatérés során.

Az ERBS messze túllépte kétéves élettartamát, hiszen négy évtizeden át dolgozott a Föld körüli pályán, és segített a kutatóknak.

Olvasd el ezt is! Riasztott a NASA: újabb erős napkitörések érték el a Földet

A műhold utódja a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén él tovább, ahol az aeroszolmérő műszer a mai napig segít az ózonrétegre vonatkozó naprakész adatok gyűjtésében.

(NASA)

A figyelmetekbe ajánljuk