az Artemis küldetés hajói háttérben a Holddal és a Földdel
Fotó: NASA

Lenyűgöző videót osztott meg a NASA: így hagyta el a Földet az Artemis

A NASA személyzet nélküli Orion-kapszulája hivatalosan is a Hold felé tart, miután szerda kora reggel elindult az ügynökség gigantikus Space Launch System (SLS) rakétájával.


A kilátás pedig valóban lélegzetelállító. Egy időzített felvételen látható, ahogy a kapszula átorientálja magát, és maga mögött hagyja a gyorsan zsugorodó Földet − méltó ünneplése ez az űrkutatás történelmi pillanatának, és emlékeztet rá, hogy a dolgok nagy rendszerében milyen kicsik vagyunk.

Ez is érdekelhet: Ilyen a NASA legújabb űrrakétája, amivel hamarosan ismét a Holdat látogatjuk meg

A NASA által megosztott későbbi felvételeken az űrhajó egy még kisebb Földtől búcsúzik.

Ezt a Föld-képet 1972-ben láttuk utoljára, az Apollo utolsó szakaszaiban, mintegy 50 évvel ezelőtt. Kék golyónk látványa az űr feketeségében most egy új generáció − az Artemis-generáció − képzeletét ragadhatja meg

− mondta a NASA egyik kommentátora az ügynökség által az eseményről közvetített élő közvetítés során.

Ha tovább olvasnál: Az emberiség újra meghódítja a Holdat – elstartolt az Artemis-1

Eközben egy Moonikin Campos parancsnok névre keresztelt próbababa vette át az űrhajó kormányát, aki a NASA Orion Crew Survival System nevű űrruhájával tett egy kört.

Moonikin Campos parancsnokhoz két másik „legénységtárs" csatlakozik, Helga és Zohar, két lábatlan próbababa, akik a Holdra és vissza tartó útjuk során mérni fogják, hogy a jövőbeli legénység milyen mértékű űrsugárzásnak lehet kitéve.

Az Orion a következő 25 napot az űrben tölti, és várhatóan december 11-én csobban le a Csendes-óceánba. Mi pedig minden lépésnél figyelemmel kísérjük majd az útját.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk