NASA Artemis 1
Getty Images

Hamarosan elindul a NASA holdrakétája – az időjárás úgy tűnik, nem szól bele a kilövésbe

Az időjárás valószínűleg nem fog beleszólni a NASA történelmi küldetésébe – kivéve, ha valamilyen oknál fogva csúszna a kilövés.

Javultak az időjárási kilátások a pár óra múlva útnak induló Artemis 1 indításhoz – írja a Space.com

Az előrejelzések szerint a hétvégén még 70%-os jó felszállási körülményekre már 80%-os esélyt jósolnak a szakértők. A kilövést a NASA élőben is közvetíti, itt:

A kilövés egyébként helyi idő szerint délelőtt 8:33-ra van időzítve, azaz itthoni idő szerint 14:33-kor repülhet a Hold felé az Artemis 1.

Melody Lovin, a NASA egyik időjárás-felelőse szerint a legkedvezőbb időjárás az Artemis 1 számára a kétórás kilövési ablak kezdetén várható. Ezzel szemben a délelőtt előrehaladtával nagyobb az esélye az esősnek: a két óra elteltével a megfelelő körülmények esélye 60%-ra csökken.

Ahogy haladunk előre az időben a kétórás kilövési ablakon keresztül, egyre nagyobb az esélye annak, hogy néhány tengeri zápor és zivatar még közelebb kerül a partvonalhoz

mondta Lovin .

Az Artemis 1 a NASA Space Launch System (SLS) holdrakétájának és Orion űrhajójának első tesztrepülése. A személyzet nélküli küldetés egy érzékelőkkel megrakott Orion-kapszulát küld 42 napos próbakörútra a Hold körül, hogy meggyőződjenek arról, hogy mindkét jármű készen áll arra, hogy később űrhajósokat repítsen a mélyűrbe.

Ha minden jól megy, a NASA 2024-ben négy űrhajóst indít a Hold köré az Artemis 2 keretében. Ez a küldetés előkészíti az Artemis 3, az első legénységgel végrehajtott Holdra szállást 2025-ben.

Jeff Spaulding, a NASA Artemis 1 vezető tesztigazgatója szerint az SLS rakéta és az Orion is jó állapotban van, és a kilövéshez nem merültek fel technikai problémák. Még az Artemis 1 indítóállásnál szombaton bekövetkezett sorozatos villámcsapások – összesen öt darab – sem voltak elég erősek ahhoz, hogy aggodalomra adjanak okot az indítással kapcsolatban – mondta Spaulding

Nagyjából az egyetlen dolog, amit a mérnököknek különösen figyelni kell, az a héliumtartályok nyomásának enyhe csökkenése a földi berendezéseken, de ez várhatóan nem jelent problémát a kilövés szempontjából – tette hozzá Spaulding.

Ha a NASA pár órán belül valamiért mégsem tudja elindítani az Artemis 1-et, az ügynökség tartaléknapként a szeptember 2-át és 5-ét jelölte meg.

A figyelmetekbe ajánljuk