Az Artemis-1
Getty Images

A NASA ekkor akarja elindítani a történelmi Hold-misszióját

A NASA megerősítette a legénységgel ellátott Artemis II Hold-missziójának indítási dátumát.


Egy kedden tartott sajtótájékoztatón a NASA képviselői elmondták, hogy a NASA jó úton halad affelé, hogy nagyjából 18 hónap múlva, több mint fél évszázad után először küldjön űrhajósokat a Holdra.

Amint azt Eric Berger, az Ars Technica munkatársa a Twitteren megjegyezte, Jim Free, a NASA felderítési rendszerek fejlesztéséért felelős helyettes adminisztrátora elmondta, hogy az ügynökség „továbbra is nagyjából 2024 novemberét célozza meg az Artemis II fellövésére".

Ez is érdekelhet: Lenyűgöző fotót készített a lenyugvó Földről az Artemis-1

A sajtótájékoztatón a NASA illetékesei azzal dicsekedtek, hogy rendkívül jól mennek a dolgok az Artemis-programban azóta, hogy 2022 novemberében elindították az első, személyzet nélküli Orion kapszulát.

Howard Hu projektvezető szerint különösen az Orion-kapszula visszatéréskor bekövetkezett intenzív elszenesedése segített a NASA-nak abban, hogy a kapszulát újrakalibrálja, hogy jobban fel legyen szerelve, amennyiben egyszer ember lesz a fedélzetén.

Bár a kapszula hőpajzsát nyilvánvalóan úgy építették, hogy ellenálljon a Föld légkörébe való visszatérés során fellépő rendkívül magas hőmérsékletnek, a leégett anyag mennyisége meglepte a NASA szakembereit.

Érdemes pár szót ejteni az Artemis-1-ről is, ugyanis az űrhajó fellövése kifejezetten nehézkes volt: a kilövést 3-szor elhalasztották, de végül 2022. november 16-án végül nyélbe ütötték az akciót.

Forrás: Futurism

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk