Lenyűgöző fotót készített a lenyugvó Földről az Artemis-1

Illusztráció.

Lenyűgöző fotót készített a lenyugvó Földről az Artemis-1

Az Orion űrszonda november 21-én, hétfőn 130 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét.


Miközben az Artemis-1 küldetés személyzet nélküli űrhajója elrepült a Hold túlsó oldala mellett, az Orion orbitális manőverező rendszerének hajtóműve 2 perc 30 másodpercig működött, hogy a kapszula sikeresen a küldetés számára kívánt, a Hold körüli távoli retrográd pályára álljon.

A hajtómű-égetés, az úgynevezett outbound powered flyby burn, az első a két manőver közül, amely a Hold körüli úgynevezett távoli retrográd pályára lépéshez szükséges.

A következő égetés november 25-én, pénteken következik, az európai kiszolgálómodul hajtóműveinek felhasználásával. Az Orion körülbelül egy hétig marad ezen a pályán, hogy tesztelje az űrhajó rendszereit.

Íme egy ábrázolás az Orion szokatlan pályájáról:

Mike Sarafin küldetésvezető elmondta, hogy a csapatoknak lehetőségük volt az SLS-rakéta, az űrhajó és a földi rendszerek teljesítményének felülvizsgálatára az Artemis-1 küldetés során.

Az eredmények szerinte „szemet gyönyörködtetőek" voltak, vagyis minden megfelelt vagy felülmúlta a várakozásokat.

Az elrepülés során az űrszonda fedélzetén lévő kamerák lenyűgöző képeket küldtek vissza a Holdról, a távoli háttérben pedig a Föld is felbukkant.

Egy Föld-felkelte a halványkék pontunkról és 8 milliárd emberi lakosáról, amely most láthatóvá válik

– mondta Sandra Jones, a küldetésirányítás kommentátora a NASA televízióban, miközben az Orionról érkezett felvételeket mutatták.

Az Artemis-1 november 16-án indult el, és 50 év óta ez az első olyan küldetés, amelynek során olyan űrhajó érkezett a Holdra, amely akár embereket is szállíthatna. A NASA reméli, hogy az Orion, az SLS és más, még meg nem épített hardverek – például a SpaceX által épített holdraszállóegység – segítségével űrhajósokat küldhet vissza a Hold felszínére.

Az első holdraszállás akár már 2025-ben elindulhat. Az Artemis-1 a jövőbeli repülésekhez szükséges technológia nagy részét teszteli.

Az egyik illetékes elmondta, hogy az Orion december 5-én ismét elrepül a Hold mellett, de a fényviszonyoknak elég jóknak kell lenniük ahhoz, hogy a kapszula kamerái megfelelő minőségű képeket készítsenek az Apollo leszállóhelyeiről.

Az Orion körülbelül 25 nappal a start után tér haza, és a kapszula földreszállását jelenleg december 11-re tervezik.

Az európai kiszolgálómodul napelemtábláin lévő kamerák segítségével a mérnökök felmérhették az Orion külsejét, és úgy ítélték meg, hogy az nagyszerű állapotban van. Ezért a kapszula már engedélyt kapott a visszatérésre.

Sarafin elmondta, hogy december 5-én döntik el, mikor és hová telepítik a mentőerőket. A mentési zóna a Csendes-óceánon lesz, de a pontos leszállóhelyet egy sor tényező, elsősorban az időjárás függvényében határozzák meg.


Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk