Az Artemis-1 elindul a Holdra.
Getty Images

Néhány darab leeshetett a NASA holdrakétájából – az űrügynökség szerint nincs ok pánikra

Úgy tűnik, hogy néhány darab leeshetett a NASA holdrakétájából, amikor a napokban az első Artemis-küldetés a Hold felé indult. A NASA szóvivői azonban nyugalomra intettek mindenkit.


Két NASA-tisztviselő is nyilatkozott a rakétáról leszakadt darabok esetleges „törmelékszabadulásáról".

Az indítócsapat egy új problémát tanulmányozott: Az RTV-anyag (egyfajta tömítőanyag) lehetséges kiszabadulását. Van egy érzékelő, amely meglazult, és valószínűleg a kilövés után leesett

– tweetelte a CNBC űrkutatási riportere, Michael Sheetz közvetlenül a sikeres Artemis-indítás előtt.

Ez is érdekelhet: Az emberiség újra meghódítja a Holdat – elstartolt az Artemis-1

Annak ellenére, hogy ez mennyire komolyan hangzik, Sheetz hozzátette, hogy a NASA felmérte a helyzetet, és úgy találták, hogy nincs nagy probléma:

A törmelék röppályaelemzés nem talált további kockázatot.

Ezt az esetleges „törmelékszabadulást" megerősíteni látszik Michael Sarafin, az Artemis küldetésvezetője is, aki a SpacePolicyOnline-nak nyilatkozva azt mondta, hogy „volt némi jel arra, hogy a felemelkedés elején törmelékszabadulás történt", de ennek ellenére „túl korai lenne biztosat mondani".

Valóban túl korai lenne megmondani, hogy a NASA régóta esedékes és nagyon drága Hold-rakétájáról repültek-e le dolgok – de ha igen, az ügynökség biztosítja a közvéleményt, hogy ez tényleg nem nagy ügy.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk