nasa holdrakéta
Nehézkesen indul a NASA első Artemis-kilövése.

A NASA floridai idő szerint még szombat délután halasztotta másodszor el a 2 és 4 óra közé ütemezett felszállását újabb szivárgás miatt. Az előkészítésen dolgozó szakemberek reggel fedezték fel a folyékony hidrogén szivárgását, amelyet nem sikerült leállítani, ezért le kellett fújni az indítást – ráadásul az első kilövést is egy másik műszaki hiba, szintén üzemanyag-szivárgás miatt kellett elhalasztani.

Most úgy tűnik, hogy a NASA szakemberei több mint egy hónappal, valószínűleg október közepére halasztották az újabb próbálkozást – írja a ScienceAlert.

A NASA közlése szerint az Artemis-1 holdrakétát visszagurítják a járműszerelő épületbe, a következő indítási ablak pedig legalább október elejéig nem nyílik meg.

A hétvégi kilövésre egyébként 400 ezer ember volt kíváncsi a helyszínről meg. Azonban a 39B indítóállás, ahol a rakétát jéghideg folyékony hidrogén üzemanyaggal töltötték fel, riasztotta a mérnököket, hogy a rakéta egyik hajtóművének tömítésén rés keletkezett, amelyen keresztül szivárog az üzemanyag.

A NASA szerint a mérnökök háromszor is megpróbálták betömni a szivárgást, de rájöttek, hogy nincs gyors megoldás.

A start lefújása után Bill Nelson, a NASA igazgatója azt mondta, hogy a rakéta következő indítási ablaka október elején nyílik majd meg, de mivel más küldetések ekkor elsőbbséget élveznek, ezért az Artemis-1 a harmadik indítási kísérlete valószínűleg a hónap közepére csúszik majd.

Akkor megyünk, amikor készen áll minden. Addig nem megyünk, és különösen nem most, egy tesztrepülésen, amíg nem győződünk meg róla, hogy minden rendben van.

– mondta Nelson.


A figyelmetekbe ajánljuk