nasa rakéta

A NASA Space Launch System (SLS) rakétája

Szivárog a NASA holdmissziójának űrhajója, mégis átment az üzemanyagpróbán

Tegnap (június 20-án) a NASA Artemis 1 holdmissziója újabb fontos mérföldkővel zárta le a repülés előtti kétnapos teszteket, amelyeket a szakértők „ nedves főpróbának" is neveznek.


A tesztek során az Artemis 1 óriási Space Launch System (SLS) rakétáját feltöltötték üzemanyaggal, és egy szimulált visszaszámlálást hajtottak végre, amely során a rakéta és a NASA Orion kapszulája olyan folyamatokat szimulált, amelyek a kilövés napján, a hajtóművek begyújtása előtt történik majd – írja a space.com.

A teszt ugyan sikeres volt, nem minden ment zökkenőmentesen. Az Artemis 1 csapata az üzemanyagtöltés során hidrogénszivárgást észlelt. A problémával kapcsolatos adatokat viszont szándékosan „elrejtették" a műszerek elől, hogy folytatódhasson a visszaszámlálás.

Fontos kiemelni: a NASA szakemberei szerint egy tényleges indítási visszaszámlálás során az ilyen adatok piros zászlót jelentettek volna, és megszakították volna a kilövést. De a mostani probléma így is változást okozott a tervben:

a visszaszámlálást 29 másodperccel a „felszállás" előtt leállították, az eredetileg tervezett 9 másodperc helyett.

Ettől függetlenül az eset nem sokat rontott csapat lelkesedésén. Charlie Blackwell-Thompson, az Artemis indítási igazgatója pozitívan értékelte a kétnapos tesztet.

A NASA csapata most a tesztsorozat eredményeit fogja elemezni.

Ez volt egyébként az utolsó nagyobb mérföldkő, melyet az Artemis 1-nek teljesítenie kellett a kilövés előtt.

A tényleges küldetés során az SLS rakéta egy személyzet nélküli Orion kapszulát indít majd egy nagyjából egy hónapos útra a Holdra és vissza. Az Artemis 1 lesz az első a Holdra irányuló expedíciók sorozatában, amely a NASA reményei szerint megalapozza az állandó emberi jelenlétet a Hold felszínén – ez pedig az Artemis program egyik fő célja.


A figyelmetekbe ajánljuk