Artemis-1
Getty Images

Lefújta a NASA az Artemis-1 kilövését, probléma volt az egyik hajtóművel

A probléma váratlan, hiszen Jeff Spaulding, a NASA Artemis-1 vezető tesztigazgatója még ma is azt nyilatkozta, hogy az SLS rakéta és az Orion is jó állapotban van, a kilövéshez pedig nem merültek fel technikai problémák. Aztán mégis.

Ugyan még ma délelőtt is úgy tűnt, hogy minden adott a NASA Artemis–1 küldetésének startjához, ez mégsem történt meg.

Az indoklás szerint a Space Launch System (SLS) rakéta négy fő hajtóműve közül az egyik nem tudta elérni a szükséges hőmérsékleti tartományt a felszálláshoz, így az ügynökség mérnökeinek több időre van szükségük, hogy kiderítsék, mi lehetett a probléma – a NASA szerint komolyabb gond nem történt, csupán elővigyázatossági okok miatt halasztották el a kilövést.

Ahogy délelőtt mi is megírtuk, a NASA egy kétórás időkeretet jelölt meg – 14:33 és 16:33 között – a starthoz, mivel később egyre nagyobb eséllyel jeleztek tengeri záporokat és zivatarokat a partvonal mentén.

Később azért mégis volt eső a floridai partoknál, ezért alapból egy órát csúszott a Space Launch System rakéta megtankolása, amit egy időre le is állítottak. Végül a 10 perces tervezett szünetből egy órát álltak a munkálatok, de a harmadik hajtómű problémája nem oldódott meg, így a NASA itteni idő szerint 14:36-kor leállította a küldetést.

A NASA ettől függetlenül egy ideig megtankolva hagyja a rakétát, hogy további adatokat szerezzen, a következő kilövési időpontnak pedig a szeptember másodikát jelölték meg – ha akkor sem jönne össze, szeptember öt a következő időpont.

Az Artemis-1 a NASA Space Launch System holdrakétájának és Orion űrhajójának első tesztrepülése. A személyzet nélküli küldetés egy érzékelőkkel megrakott Orion-kapszulát küld 42 napos próbakörútra a Hold körül, hogy meggyőződjenek arról, hogy mindkét jármű készen áll arra, hogy később űrhajósokat repítsen a mélyűrbe.

Ha minden jól megy, a NASA 2024-ben négy űrhajóst indít a Hold köré az Artemis-2 keretében. Ez a küldetés előkészíti az Artemis-3, az első legénységgel végrehajtott Holdra szállást 2025-ben.


A figyelmetekbe ajánljuk