Artemis-1
Getty Images

Ismét elhalasztják az Artemis-1 kilövését, ez már a harmadik alkalom

Döcögősen indul az Artemis-program.

Már pár napja visszavitték a a NASA holdrakétáját a szerelőcsarnokba a Florida partjait letaroló Ian hurrikán miatt, de akkor még csak a sérülések elkerülése miatt döntöttek így a szakemberek. A NASA friss bejelentése szerint azonban az Artemis-1 kilövését november 12. és november 27. közötti időszakra halasztották.

Nem akkora meglepetés, hogy ismét csúszik a kilövés, de kezdetben volt valamennyi esély arra, hogy már októberben megpróbálkoznak az indítással – a NASA az október 17-től október 31-ig tartó időszakot adta meg. Ebből végül nem lesz semmi, így a rakéta a szerelőcsarnokban marad novemberig.

A NASA közlése szerint egyébként nem tett kárt a rakétában a trópusi viharrá szelídült Ian, a hangárba is csak minimális víz folyt be.

Ettől függetlenül nem megy zökkenőmentesen az ügynökség missziója, ez már a harmadik alkalom, amikor elhalasztották a kilövést.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, majd azt megkerülve tér haza.

A tervek szerint a következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.


A figyelmetekbe ajánljuk