Az Artemis-1 már a Hold körül kering – videót tett közzé a NASA

Az Artemis-1 már a Hold körül kering – videót tett közzé a NASA

A NASA Artemis-1 missziója több hónapos késedelem és több tízmilliárd dollár elköltése után végre elérte a Holdat, amely körül a következő két hétben kering majd, mielőtt hazatérne.


Az Orion űrszonda alig néhány nappal a startja után elérte holdi célállomását, és most már abban a pályamintában áll, amelyben december elejéig marad, mielőtt december 11-én visszatér a Földre.

Ahogy a NASA igazgatója, Zebulon Scoville livestreamben elmondta, az Egyesült Államok első konkrét világon kívüli utazása a Hold felé az 1970-es évek óta „megváltoztatja a játékot".

Ez egyike azoknak a napoknak, amelyekre már nagyon-nagyon régóta gondolunk és amelyekről álmodozunk

– elmélkedett Scoville a livestreamelt eseményen.

Mint a BBC megjegyzi, a rakéta az elődök, az Apollo 11, 12 és 14 leszállóhelyei fölött repült el, amikor az első holdi átrepülést végrehajtotta.

Útközben az Artemis Orion kapszulája egy hihetetlen fotót lőtt a Földről, és a CNBC munkatársa, Michael Sheetz által tweetelt time-lapse GIF az első elrepülésről pedig jól mutatja a misszió epikus méreteit.

A sok pénzért, amit a NASA a Space Launch Systems nevű rakétájára költött, közel sem kapott azonban akkora felhajtást, mint a James Webb űrteleszkóp, amely 2021 karácsonyán indult el, és azóta is sikert sikerre halmoz.

Ennek az lehet az oka, hogy az Artemis indítására tett, nagy nyilvánosságot kapott sikertelen kezdeti kísérletek eléggé kínosak voltak, de az is lehet, hogy annak ellenére, hogy eltelt már jó fél évszázad, a Hold megismerése már nem vilanyozza fel a közvéleményt. És bár az Artemis-1 ígéretes koncepciót bizonyít, nincsenek űrhajósok a fedélzeten, ami csökkenti a tétet és a látványosságot.

Mindazonáltal a NASA szerint az Artemis „felülmúlja a várakozásokat", és remekül halad a célja felé.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk