hold

A múlt héten a fél világ arra várt, hogy megnézzék a NASA Space Launch System (SLS) történelmi indítását, azt az elképesztően drága rakétát, amelynek célja, hogy néhány éven belül amerikai űrhajósok újra a holdra szálljanak. Csupán egy bökkenő akadt a történetbe, mi a probléma? Az indítás nem történt meg.


A szóban forgó egységnek múlt hét hétfőn (2022. augusztus 29.) kellett volna felszállnia. A visszaszámlálás során azonban az Artemis-1 csapat tagjai észrevették, hogy az SLS magfokozatát meghajtó négy RS-25 hajtómű közül az egyik nem hűlt le a kívánt alacsony hőmérsékletre – körülbelül mínusz 250 Celsius-fokra – a gyújtás előtt.

A küldetésért felelős csapat tagjai elmondták, hogy az ilyen hőkondicionálás, amelyet a szuperhideg folyékony hidrogénhajtóanyag „elvezetésével" érnek el, biztosítja, hogy a hajtóművek begyújtásakor ne legyen sokkhatás. Az 1-es, 2-es és 4-es hajtóművek a visszaszámlálás során közel kerültek a határértékhez, de a 3-as hajtómű viszonylag messze maradt a határértéktől (nagyjából mínusz 230 Celsius-fok).

Az Artemis-1 csapata nem tudta időben elhárítani a problémát a visszaszámlálás alatt, ezért a kilövési kísérletet lefújták. Honeycutt és a küldetésért felelős csapat többi tagja azonban úgy gondolja, hogy most már kézben tudják tartani a dolgokat: úgy vélik, hogy a probléma a 3-as hajtómű meghibásodott hőmérséklet-érzékelőjének hibájára vezethető vissza.

Sean O'Keefe, aki 2001 és 2004 között a NASA adminisztrátora volt, elárulta véleményét a jelenlegi helyzetről:

A szolgálati időm alatt nem emlékszem egyetlen olyan konkrét küldetés indítására sem, amely valaha is a tervezett időpontban indult volna. Elkerülhetetlen, hogy mindenféle ütemezési problémák merüljenek fel, ha nem sikerül mindent pontosan ellenőrizni. Ez egy nagyon merev folyamat, ahol mindennek pontosan úgy kell működnie, ahogyan azt elvárják. Ez tényleg egy nagyon, nagyon fegyelmezett folyamat. Ezért minden egyes indítással rengeteg idő, gondosság és erőfeszítés jár, de rengeteg történet szól az Apollo-missziókról, például a régi Saturn V-ről, amely hosszú napokig tartott, mire végre elindult.

A következő tervezett indításról egyelőre még nincs pontos információ.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk