hold moon

Ezért halasztotta el a NASA a Hold-misszióját

A NASA legújabb Hold-programjának első küldetését tavaszig halasztották.


Az eredetileg 2021 végére tervezett, majd kétszer is elhalasztott Artemis I startjára legkorábban áprilisban kerülhet sor.

A csapatok lépésről lépésre haladnak a műveletekkel, hogy az integrált rendszer készen álljon az Artemis I küldetés biztonságos indítására. A NASA felülvizsgálja az áprilisi és májusi indítási lehetőségeket

– olvasható a NASA közleményében.

Az Artemis I egyébként egy személyzet nélküli tesztrepülés lesz, ami a program igazi kezdetét jelzi, melynek keretében végül az első nő és az első színesbőrű ember léphet a Holdra. A hatalmas Space Launch System (SLS) rakétának is ez lenne az első repülése, amely során az Orion kapszulát a Holdra viszi.

Unsplash / NASA

Az SLS rendszer tesztelése, amelyet eredetileg erre a hónapra tűztek ki, most várhatóan márciusban kerül sor a floridai Kennedy Űrközpontban.

Ehhez a teszthez a rakétát az indítóálláshoz viszik, feltankolják, és elindítják a kilövési folyamatot. Ez a próba segít majd az amerikai űrügynökségnek meghatározni a tényleges indítás időpontját.

A NASA washingtoni központjának a felderítési rendszerek fejlesztéséért felelős ügyvezetője, Tom Whitmeyer az újságíróknak elmondta, hogy nincs konkrét probléma, ami a további késedelmeket kiváltotta.

(phys.org)

A figyelmetekbe ajánljuk