jupiter hold kép
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Húsz év után újra képek érkeztek a Jupiter óriásholdjáról

Rég nem látogatta meg senki a Naprendszer legnagyobb holdját.

A NASA még a hét elején jelentette be, hogy a 2016 óta a Jupiter tanulmányozásán dolgozó Juno űrszondája közelebbről is megnézi magának a Naprendszer legnagyobb holdját, a Ganymedest. Mindezt a NASA sikeresen végrehajtotta, és ezzel húsz év után ismét megközelítették a Jupiter legérdekesebb objektumát.

A Ganymedest utoljára a Galileo űrszonda közelítette meg, pedig régóta foglalkoztatja a tudósokat a hold felépítése. Méretei alapján nem csupán a legnagyobb holdról van szó a Naprendszerben, de a kilencedik legnagyobb égitest is egyben – a Merkúrnál például nagyobb. Ha nem lenne ennyire közel a Jupiterhez, valószínűleg bolygóként sorolták volna be a csillagászok.

A Holdon kívül ez az egyetlen hold, amely szabad szemmel is látható.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Ráadásul az egyetlen hold a Naprendszerben, amelyik mágneses mezővel rendelkezik, és a csillagászok feltételezése szerint a jeges felszíne alatt egy folyékony óceán is megtalálható rajta.

A NASA által megosztott közeli képek az űrszonda JunoCam zöld szűrőjével készültek, emellett pedig a Juno fejlett és érzékeny műszerei segítségével jóval pontosabb képet kaphatnak a Ganymedesről, mint korábban.

NASA/JPL-Caltech/SwRI

A Juno az óriásholdtól mindössze 1038 kilométerre volt. Ennek is köszönhető, hogy ennyire részletes képeket láthatunk. A napokban több hasonló felvétel is érkezik a NASA-tól.

(NASA)


A figyelmetekbe ajánljuk