Nagyon közel lesz egymáshoz decemberben a Jupiter és a Szaturnusz

Olyan mértékben fogják megközelíteni egymást, hogy a rövidlátók szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni a két égitestet.A 18. század óta nem volt ilyen együttállás és hasonló csillagászati jelenség is legközelebb csak 2080-ban lesz – mondta el az MTI-nek Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a két bolygó december 21-én, a téli napforduló idején lesz a legközelebb egymáshoz, 6 ívpercre. Ez azt jelenti, hogy a holdkorong átmérőjének mindössze egyötöd része lesz közöttük a távolság - érzékeltette a csillagász, hozzátéve, hogy a két bolygó közelsége már december elején is megfigyelhető lesz.

„Ha valaki kicsit rövidlátó, úgy látja majd december közepén, végén, mintha összeolvadt volna a két bolygó"

A jelenséget távcsővel napnyugta után, alacsonyan a délnyugati horizont felett lehet megfigyelni. Olyan helyről érdemes fürkészni az égboltot, ahol nem takarják el házak vagy fák a délnyugati irányt. A csillagász azt is hozzátette, hogy még a 200-250-szeres nagyítású távcsövekben is egy látómezőben lehet majd látni a Jupitert és a négy legnagyobb holdját, valamint a Szaturnusz öt legfényesebb holdját és gyűrűjét.

Magyarázatként hozzáfűzte, az égi jelenség a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz mozgásából és keringési idejéből adódik. A Jupiter 11 év alatt kerüli meg a Napot, a Szaturnusz pedig több mint három évtized alatt.

A figyelmetekbe ajánljuk