A Jupitert kell hibáztatnunk.

460 Celsius-fok, sűrű, leginkább szén-dioxidból álló légkör és olyan savas csapadék, ami gyakorlatilag minden általunk ismert életformát elpusztít – ezek jellemzik a Vénuszt, melynek kietlenségét most a Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgálták – számol be a The Planetary Science Journal tudományos folyóirat alapján a 24.hu.

A tanulmány szerint a bolygó kietlenségének egyik oka nem más, mint a Jupiter, melynek gravitációs ereje taszította, a mostanra szinte teljesen körré formálódott pályájára a Vénuszt. A bolygó Nap körül bejárt útja egykor sokkal oválisabb volt, ami azzal is járt, hogy felszínén lakható körülmények uralkodtak.

A felfedezés legérdekesebb pontja, hogy a Jupiter életútja sokban hasonlít a Vénuszéra: volt, amikor közelebb és messzebb is mozgott a Naphoz képest, ennek hatására pedig befolyásolta más bolygók pályáját. Az akkor még barátságosabb bolygó extrém hideg és extrém meleg időszakokon ment keresztül, atmoszférájából a vizet pedig fokozatosan elveszítette.

A kutatók szerint ez a változás eredményezhette a légkör végső összeomlását, és egy folyamatos üvegházhatású állapotban maradását.


Friss

Egy sellő és egy halász szerelméről szól 2020 legjobb könyve

A trinidadi születésű brit írónő, Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját, az év könyve díjat: a győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

A könyv, amely egy taíno legendán alapszik, Roffey hatodik regénye írj az MTI a The Independent brit lap alapján.

A zsűri "születőben lévő klasszikusnak" nevezte a művet, Roffeyt pedig "tehetségének csúcsán lévő íróként" méltatta.
Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font (12,2 millió forint) pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. Hozzátette:

"ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek".

Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.

A győzteseket kedden jelentették be egy virtuális ceremónián, amelynek Penny Smith volt a házigazdája.
A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.v

A figyelmetekbe ajánljuk