Hold, Vénusz és Jupiter együttállás
Fotó: Shutterstock

Látványos égi jelenség a héten: mutatjuk, mikor érdemes az égre nézni

Február 22-én fontos éjszaka lesz az égitestek kedvelői számára.


Ezen a napon ugyanis egyszerre három égitest együttállása figyelhető majd meg napnyugta után: a Vénuszé, a Jupiteré és a Holdé.

Ez is érdekelhet: Egy közeli Föld-szerű bolygóra bukkantak a kutatók

A Svábhegyi Csillagvizsgáló tippet is adott az égboltszemléléshez, szerintük este hat óra körül érdemes a leginkább az ég felé fordítani a tekintetünket, ekkor ugyanis különösen esztétikus látványban lehet részünk a hármas képet illetően.

Ahogy írják, a bő kétnapos eseményen a vékony holdsarlót alulról az Esthajnalcsillag, felülről pedig a Jupiter fogja majd közre. Az égitesteket puszta szemmel is jól látjuk majd, nem lesz szükségünk távcsőre. Érdemes lesz majd a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé szegezni a tekintetünket.

Ha tovább olvasnál: Soha nem látott felvétel egy fényévekre lévő bolygórendszerről

Hold, Jupiter \u00e9s V\u00e9nusz egy\u00fctt\u00e1ll\u00e1s

Fotó: Shutterstock

Az előző nap, február 21-én 18:05 perckor már feltűnik majd az égi hármas, de kicsit más felállásban: a hajszálvékony holdsarló felett lesz látható a Vénusz, afelett pedig a Jupiter ragyog majd.

A Vénusz, azaz az Esthajnalcsillag február 22-én sokkal fényesebben fog majd világítani, mint az égbolt leglátványosabb csillaga, a Szíriusz.

A Jupiter pedig − bár tavaly ősszel volt a legközelebb a Földhöz − még mindig meghatározó fényességgel uralja majd az esti égboltot.

Forrás: Roadster


A figyelmetekbe ajánljuk