Exobolygó.

Illusztráció.

Néhány fényévnyire található Föld-szerű bolygóra bukkantak a kutatók – ezt kell tudni róla

A kutatók nemrég bukkantak rá egy Földdel majdnem pontosan azonos méretű exobolygóra, amely egy apró csillag körül kering, ráadásul nincs is olyan messze.


Az objektumot K2-415b-nek nevezték el, és a hasonlóságok fényt deríthetnek arra, hogyan alakulnak ki a Földhöz hasonló bolygók a miénktől nagyon eltérő rendszerekben.

Mivel a K2-415 az egyik legalacsonyabb tömegű csillag, amelyről ismert, hogy Föld méretű tranzitbolygónak ad otthont, érdekes célpontja lesz a további megfigyeléseknek, beleértve a további radiális sebesség megfigyelését és a tranzit spektroszkópiát

– írja a japán Asztrobiológiai Központ Teruyuki Hirano által vezetett nemzetközi csillagászcsoportja.

A kis exobolygókat azonban nehezebb megtalálni, mint a nagyokat. A Naprendszertől 100 fényéven belül mindössze 14, a Föld sugarának 1,25-szörösénél kisebb exobolygót találtak a vörös törpecsillagok körül keringve.

Ez is érdekelhet: Egy újonnan felfedezett szupernóva-fajta képes szétszakítani egy bolygó légkörét

Most azonban úgy tűnik, Hirano és kollégái rábukkantak egy nem hétköznapi jelenségre. A K2-415b exobolygó a Föld sugarának 1,015-szöröse, és az egyik legkisebb vörös törpecsillag körül kering, amely egy Föld méretű világnak ad otthont.

Az exobolygót először a már nyugdíjazott Kepler-teleszkóp adatai alapján észlelték 2017-ben, és az utódja, a TESS is észrevette az objektumot.

A szakemberek megannyi ígéretes adatot gyűjtöttek össze, ám a legérdekesebb részletekre az exobolygó sűrűségére és a keringési idejére vonatkozó vizsgálatok során bukkantak.

A K2-415b ezekben a paraméterekben ugyanis komolyan különbözik a Földtől. Bár az exobolygó nagyjából Föld méretű, tömege sokkal nagyobb, körülbelül háromszorosa az otthonunknak. Ez azt jelenti, hogy a K2-415b jóval sűrűbb.

Emellett a K2-415b közelebb van a csillagához: a keringési ideje mindössze négy nap, azaz elképzelhető, hogy túlságosan is közel van a csillagához, ami ellehetetlenítheti a planétán található élet kialakulását.

Az előbbi információ azonban csupán egy sejtés, mivel a szakemberek szerint a K2-415b éppen a K2-415 lakhatósági zónájának peremén belül helyezkedik el. Ez azt jelentheti, hogy még mindig van légköre, amit meg lehet vizsgálni.

Emellett az is lehetséges, hogy a K2-415 egy több-bolygós rendszer: ez felveti annak lehetőségét, hogy a csillag lakhatósági zónájában egy jelenleg még fel nem fedezett exobolygó is található.

Mindezek mellett, nem valószínű, hogy a K2-415b-n életre utaló jeleket találnak. A rendszer azonban kiváló célpontot jelent az exobolygók légköri jellemzésére, valamint a rejtett, potenciálisan életet hordozó világok után kutató utófelmérésekre.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk