Egy bolygó látképe

Egy hatalmas bolygó rejtőzhet a Neptunuszon túl

Egy szakemberekből álló csapat tanulmánya azt taglalja, hogy egy jelentős méretű bolygó lapulhat a Neptunuszon túl.


Egy űrkutatókból álló csoport az Annual Review of Astronomy and Astrophysics című folyóiratban publikált egy tanulmányt, amely szerint a Neptunuszon túl egy Föld vagy Mars méretű bolygó keringhet. Továbbá azt sugallják, hogy a Naprendszer keletkezésének szimulációi azt mutatják, hogy egy ilyen bolygót a gázóriások a Naprendszer külső régióiból lökhettek ki – írja a Phys.org.

A tudósok a Naprendszer további tanulmányozása során nemcsak a bolygók létrejöttének körülményeit próbálják megérteni, hanem azt is, hogy miért foglalják el jelenlegi pályájukat. Ebben az új törekvésben a szerzők megjegyzik, hogy a Naprendszer fejlődésének szimulációi a hiányzó információk miatt még nem képesek megmagyarázni a jelenlegi konfigurációt.

Azt gyanítják, hogy a hiányzó információ egy olyan bolygóra vonatkozik, amely egykor a Naprendszer külső részében (ahol a gázóriások, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz tartózkodnak) keringett a Nap körül, de ma már a Naprendszer peremén túl, vagy akár a mélyűrben létezik.

A szerzők megjegyzik, hogy van valami furcsa a bolygók jelenlegi konfigurációjában, amelyben négy belső kőzetbolygó, egy aszteroidaöv, majd négy gázóriás van a Naprendszer külső részében. Az óriások mögött törpebolygók és más objektumok, például üstökösök helyezkednek el. A kutatók szerint valami hiányzik. Azt állítják, hogy nem valószínű, hogy a Naprendszerünk természetes fejlődése során négy gázóriás, illetve csak törpebolygók alakultak volna ki. A logika azt sugallja, hogy léteznie kellene más méretű bolygóknak is, és saját bevallásuk alapján a szimulációik alátámasztják a gondolatmenetüket.

Amennyiben a külső Naprendszerhez hozzáadunk még egy Föld vagy Mars méretű bolygót – esetleg két gázóriás közé –, az pontosabb modellt eredményez - legalábbis a fejlődés korai szakaszában.

Arra a következtetésre jutottak, hogy ha valóban létezik egy ilyen bolygó a Naprendszer külső peremén, akkor az építés alatt álló új teleszkópok talán képesek lesznek kiszúrni azt.

A figyelmetekbe ajánljuk