A végtelenbe és tovább: csillagközi utazást tervez a NASA a Naprendszer peremére
Az emberiség történetében először kaphatunk valós fotót a teljes naprendszerről.

A NASA újabb nagy tervekkel készül az űr meghódítására: 2030-ban útnak indítanák a „csillagközi űrszondájukat" (Interstellar Probe), amely feladata az lesz, hogy a lehető legátfogóbban feltérképezze az eddig ismeretlen csillagközi teret..

Pontosabban azt a részét, amelyet a már felküldött két Interstellar Probe, vagyis „csillagközi űrszonda" nem nézett meg magának. A jól ismert Voyager-1 és a Voyager-2 már igazi régi motorosok az űrben: előbbi a Földtől legtávolabb lévő űreszköz, amely már 2012-ben elérte a helioszféra határát, de már csak pár évig tud jeleket küldeni az 1977-ben felküldött eszköz. A Voyager-2 egyébként szorosan a nyomába van; ő 2018-ban ért a helioszféra határához.

A NASA hiába szerzett a két veterántól rengeteg információt és adatot, céljuk, hogy ismereteik tovább bővüljenek, amire a mostani űrszonda lehet a megoldás: a cél, hogy jóval messzebb, 1000 csillagászati egységre utazzon a Naptól

Elena Provornikova, a Johns Hopkins Egyetem fizikusa és a projekt vezetője elmondta, hogy az eszköz az ismeretlen csillagközi térbe utazik majd, ahová az emberiség még sosem jutott el. Provornikova szerint a jövőben képet is kaphatunk helioszféra külsejéről, ami egyben azt is jelentené, hogy láthatjuk, hogyan néz ki a naprendszer valójában.

A szondának pedig az út megtételéhez 15 évre lesz szüksége.


A figyelmetekbe ajánljuk