blue and black milkyway

Ma és holnap (április 4-én és 5-én) délkeletre nézz, és élvezd a műsort.


Ma és holnap (április 4-5-én) három világot láthatunk, amelyek gyakorlatilag ölelkeznek egymással az éjszakai égbolton, ha egy kicsit korábban kelünk fel. A felhős Vénusz, a fényes Mars és a gyűrűs Szaturnusz ismét együtt lesz a délkeleti hajnali égen, miután március végén égi háromszöget alkottak.

A NASA megjegyzi, hogy a Mars és a Szaturnusz pénteken (április 1-jén) csak néhány ujjnyira voltak egymástól, de hétfőre még közelebb kerülnek egymáshoz. 4-re a Szaturnuszt és a Marsot kevesebb választja el egymástól, mint a telihold szélessége. A Szaturnusz ezután továbbhalad, és napról napra növeli a távolságát a Marstól, áll az ügynökség közleményében.

Hétfő és kedd között a bolygók némi mozgását is láthatod. Kedden a Szaturnusz és a Mars eléri a legközelebbi közelségét egymáshoz, mindössze fél foknyi távolságra egymástól. A Mars vörösesen fog ragyogni, a fehér-sárga Szaturnusz alatt. A NASA szerint a Vénusz is látható lesz, a Szaturnusztól és a Marstól balra lentebb.

A Vénusz utoljára 4:54-kor emelkedik a keleti-délkeleti horizont fölé, és körülbelül 10 fokkal lesz a horizont fölött, amikor a hajnali szürkület körülbelül egy órával később, 5:48-kor kezdődik, közölte az ügynökség. A bolygóshow mellett még sok mindent láthatunk az éjszakai égbolton. Hétfőn a fényes Plejádok csillaghalmaz mindössze öt fokkal jobbra fent lesz a növekvő félholdtól.

Bár a csillaghalmaz szabad szemmel is látható, ez attól függ, hogy a fényszennyezés mennyire zavarja a látványt. Lehet, hogy távcsőre lesz szükségünk ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk ezt a csillaghalmazt, mondta a NASA. Kedden aztán figyeljük a fényes Aldebaran csillagot, amely körülbelül hét fokkal balra lent van a Holdtól. A csillag a Bika csillagkép, a Bika csillagkép bikaszeme.

A bolygók és a Hold együttállása azért gyakori, mert ezek a világok mindegyike a Naprendszer megközelítőleg azonos síkjában, az úgynevezett ekliptikán kering. Még ha nem is sikerül teljesen elcsípni a világok együttállását, a három bolygó akkor is fényes lesz az elkövetkező napokban, és remek látványt nyújt.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk