Lehet, hogy végig alattunk volt egy másik bolygó

A szakemberek szerint egy másik bolygó darabjai lehetnek a Föld felszíne alatt.


Bolygónk felszíne alatt különös sziklatömegek vannak. Két ilyen gigantikus sziklát ismerünk ─ ezek a földköpeny alacsony nyíróhullám sebességű tartományai (LLSVP) ─ egyikük Afrika alatt, a másik a Csendes-óceán alatt helyezkedik el.

Ezek a tömegek olyan hatalmasak, hogy zavarossá teszik a Föld mágneses mezejét. Jelenleg az Atlanti-óceán egyik jelenségét tulajdonítják nekik, amelyet Dél-Atlanti Anomáliának (SAA) neveznek. Ezen a területen a Föld mágneses tere jóval gyengébb, a terület nagysága ráadásul folyamatosan változik.

Létezik egy elmélet, miszerint egy Theia nevű bolygó és a Föld összeütközéséből születtek ezek a sziklatömegek, mi több, ebből a találkozásból született a Hold is. E széles körben elterjedt érv szerint a Mars nagyságú Theia körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt elütötte a fiatal Földet, a hatalmas Theia vagy Föld darabok pedig Föld körüli pályára állva váltak a ma ismert Holddá.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi történt a Theia többi részével. Egyes kutatók szerint a két ősbolygó magja összeolvadhatott és ebből az egyesülésből létrejövő kémiai folyamatok tették lehetővé az élet kifejlődését. Most a tudósok egy új javaslattal tértek vissza erre a kérdésre. Ötletük összeegyezteti a titokzatos LLSVP-foltokat az eltűnt Theia darabokkal.

Az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatóinak új modellezése szerint ugyanis az LLSVP-k Theia vasban gazdag és nagyon sűrű köpenyének ősi töredékeinek feleltethetők meg. Az évmilliárdok alatt Theia töredékei mélyen a Föld palástjába süllyedhettek.

A Theia palástja valószínűleg sűrűbb, mint a Föld köpenye, ez lehetővé teszi, hogy a Theia palást anyaga a Föld legalsó köpenyébe süllyedjen és cölöpökbe halmozódjon.

Az eredmények összhangban vannak a korábbi kutatásokkal és feltevésekkel, amelyek szerint az LLSVP-k kémiai adatok alapján legalább annyira régiek, mint a Theia becsapódás.

A tanulmányt a múlt héten virtuális eseményként lebonyolított 52. Hold- és Bolygótudományi Konferencián mutatták be.

(Forrás: Sciencealert)


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk