Angyalforma bukkant fel a Mars déli részén
ESA/DLR/FU Berlin

Angyalforma bukkant fel a Mars déli részén

Angyal, ördög és egy szív is látható a ritka fotókon.

Egészen ritka felvételeket közölt az Európai Űrügynökség (ESA) a közelmúltban. A képeket az űrügynökség által 2003-ban felküldött Mars Express űrszonda készítette, ami 2004 óta kering a Mars körül.

A vörös bolygó déli féltekéjén nagyrészt zord, téli idő van, ami miatt 400 kilométer vastag jégtakaró borítja a felszínt. Ám most beköszöntött a rövid nyári időszak, ami miatt egészen különleges formák tűnnek föl a jég alól. Az ESA most mindezeket be is mutatta, és többek között egy szív alakuló képződményt és egy angyalt is megcsodálhatunk, amelynek a fején egy glória is látható.

Ráadásul még az úgynevezett marsi ördögök (vagy porördögök) is előkerültek, amik a napsugárzásnak köszönhetően jönnek létre, és akár 20 kilométer magasságba is felrepíthetik a felszíni port. Mindezek a bolygó klímáját is jelentősen befolyásolják, mivel a légkörbe kerülve mérséklik a nappalok és éjszakák közti hőingadozást. A marsi ördögök a kép bal szélén találhatóak, sötétes formában.

De az élethű angyal- és szív forma is egy érdekes természeti jelenséggel magyarázható: mindkettő egy, a Mars kérgéből származó anyagból áll, ami egy meteorit becsapódása következtében került a felszínre. Hogy pontosan miből áll a sötétvörös anyag, azt a kutatók csak találgatni tudják.

Érdekes megnézni a topográfiai képet is a régióról: a kékkel jelölt részek a mélyebb részeket mutatják, míg sárgával és pirossal a magasabban fekvő pontokat jelölték az ESA munkatársai.

ESA/DLR/FU Berlin

A figyelmetekbe ajánljuk