Rádiójelet észleltek egy közeli csillagrendszerből
Lehet, hogy semmiség, de az utóbbi évtizedek legígéretesebb felfedezése a Földön kívüli civilizációk létezésére.

Egy közel 100 millió dolláros projekt, a Breakthrough Listen azzal a céllal lett alapítva a milliárdos Juri Milner technológiai befektető által, hogy a csillagászok különböző rádióhullámokat észleljenek a Földön kívül, de mindeddig csupán emberi eredetű interferenciánakat vagy természetes forrásokat sikerült fogniuk. Azonban, ahogy a The Guardian cikke beszámolt róla, megtörtént a 2015-ben induló Breakthrough Listen első komolyan vehető észlelése, ami feltételezhetően egy távoli idegen rendszerből érkezett.

A projektben már számos csillagot vizsgáltak, de tavaly tavasszal a hozzánk legközelebb lévő idegen rendszerből, a szomszédos Proxima Centaurinál izgalmas rádiókibocsátást fogtak a szakértők. A jel feltételezések szerint 4,2 fényévnyi távolságból érkezett. A csillagrendszerben legalább két bolygó is kering, az egyik egy gázóriás, a másikról pedig úgy tartják, hogy egy masszív, sziklás bolygó. Utóbbit Proxima b. névre keresztelték, és a felszínén akár élet jelei is megtalálhatóak, mert egy úgynevezett „lakható zónában" fekszik, ahol a hőmérséklet megfelelő a víz kialakulásához.

A most befogott BLC1 nevű frekvencia ráadásul úgy változott, ahogy egy mozgásban lévő bolygónál kellene. Egy neve elhallagtását kérő csillagász mindezt az 1977-es Hűha! jelhez hasonlította, ami a legjobban hasonlított eddig a földön kívüli civilizációktól várt rádiójelek mintázatára.

A kutatóknak azonban még igazolniuk kell, hogy mindez nem földi forrásból származik. Lewis Dartnell, a Westminsteri Egyetem asztrobiológusa is helyén kezeli a dolgot, és mint elmondta: roppant csekély az esélye annak, hogy a 400 milliárd csillag közül, pont szomszédos rendszerben alakuljon ki értelmes élet.

A figyelmetekbe ajánljuk