A naprendszeren kívüli bolygókra, más néven exobolygókra a Warwick Egyetem kutatói csapata bukkant rá számítógépes segítséggel.


Az exobolygók keresése általában az úgynevezett tranzit módszerrel történik, ami a csillagok elhalványulásából következtet a körülöttük keringő bolygókra. Eddig számos tényező befolyásolta a keresést, mint például mérési hibák, a kamerák meghibásodása vagy egyszerűen szimpla fényingadozások.

A brit kutatók most egy teljesen új keresési módszerrel átütő sikert értek el a bolygók kutatásában. A csapat egy mesterséges intelligenciát használó algoritmussal a NASA korábbi adatait elemezte, ahol több ezer feltételezett bolygó található.

A keresés kezdetén a nemrég "visszavonult" Kepler űrtávcső adatait használták, hogy az algoritmus meg tudja különböztetni a bizonyítottan létező bolygókat a téves információktól. Miután a betanulási folyamat véget ért, a NASA meglévő adatbázisából elemeztek, és itt bukkantak rá az 50, eddig ismeretlen bolygóra.

David Armstrong, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, hogy a felfedezett bolygók közül a legnagyobb akkora, mint a Neptunusz, a legkisebb pedig a Földnél is kisebb. Armstrong azt is elmondta, hogy korábban senki nem használt MI-t az exbolygók kereséséhez, és a mostani eredmények biztatók, így az új technika segítségével hamarosan újabb felfedezéseket jelenthetnek be.

Forrás: CNN

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk