A naprendszeren kívüli bolygókra, más néven exobolygókra a Warwick Egyetem kutatói csapata bukkant rá számítógépes segítséggel.


Az exobolygók keresése általában az úgynevezett tranzit módszerrel történik, ami a csillagok elhalványulásából következtet a körülöttük keringő bolygókra. Eddig számos tényező befolyásolta a keresést, mint például mérési hibák, a kamerák meghibásodása vagy egyszerűen szimpla fényingadozások.

A brit kutatók most egy teljesen új keresési módszerrel átütő sikert értek el a bolygók kutatásában. A csapat egy mesterséges intelligenciát használó algoritmussal a NASA korábbi adatait elemezte, ahol több ezer feltételezett bolygó található.

A keresés kezdetén a nemrég "visszavonult" Kepler űrtávcső adatait használták, hogy az algoritmus meg tudja különböztetni a bizonyítottan létező bolygókat a téves információktól. Miután a betanulási folyamat véget ért, a NASA meglévő adatbázisából elemeztek, és itt bukkantak rá az 50, eddig ismeretlen bolygóra.

David Armstrong, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, hogy a felfedezett bolygók közül a legnagyobb akkora, mint a Neptunusz, a legkisebb pedig a Földnél is kisebb. Armstrong azt is elmondta, hogy korábban senki nem használt MI-t az exbolygók kereséséhez, és a mostani eredmények biztatók, így az új technika segítségével hamarosan újabb felfedezéseket jelenthetnek be.

Forrás: CNN

Friss

A sertéshús fogyasztása is lehet egészséges

A sertéshús sokkal több vitamint és ásványi anyagot rejt, mint azt elsőre gondolnánk. A sovány sertéshús, például a karaj az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Megmutatjuk miért érdemes az ünnepek közeledtével sertéshúsból készült ételt tenni az asztalra. Készítsd el minél többször, hiszen „egy kiváló minőségű sertéshús, minden ízében különleges"!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk