A Nap a NASA felvételén
A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamics Observatory) egy évtizedig figyelte folyamatosan a Napot, és most time-lapse videóként tették közzé a felvételeket.

A Napra lehet nézni

A Föld körüli pályán keringve a műhold 425 millió nagyfelbontású képet készített, ami több mint 20 millió gigabyte adattal ér fel. A 2010. június 2 -től 2020. június 1-ig tartó megfigyelés alatt számtalan adat született arról, hogy a hozzánk legközelebb eső csillag, a Nap hogyan működik, hogyan befolyásolja a Naprendszert és milyen hatással van az űr időjárásra.

A tíz évet felölelő time-lapse videó úgy jött létre, hogy a műhold óránként egy képet exponált, majd azokat összefűzve létrejött egy összesen 61 perces mozgókép. A videóban egy másodperc felvétel egy földi napnak (24 óra) felel meg. A videó az egy évtized főbb eseményeit mutatja be, mint például napkitöréseket vagy ahogy egy bolygó elsuhan a Nap előtt.

A tíz év alatt az obszervatórium végig szemmel tartotta az égitestet, de még így is voltak olyan események, amelyeket önhibáján kívül nem tudott rögzíteni. A fekete képkockák valószínűleg a Föld vagy a Hold árnyékolása, ahogyan az űrrepülő és a Nap között elhaladtak. 2016-ban volt egy egyhetes leállás technikai probléma miatt, és van olyan is, amikor a kép kimozdul a központi tengelyből a műszerek kalibrációja miatt. A munka ezzel nem fejeződött be: az obszervatórium folytatja küldetését.

Forrás: NASA

A figyelmetekbe ajánljuk