naplemente

Egy akkora folt keletkezett a Napon, ami szabad szemmel is látható

A Nap egyik napfoltja olyan nagyra nőtt, hogy a Földről távcső nélkül is látható, de kizárólag megfelelő szemvédelemmel!


Az AR3310 jelű napfolt, olyan méretűvé nőtt, hogy a Földről már nem szükséges távcső ahhoz, hogy észrevegyük. Bum-Suk Yeom dél-koreai csillagász feltöltött egy grafikát a napfoltról, ami megmutatja a méretét a parányi Föld mellett.

A csillagász azt tanácsolta a fürkészőknek, hogy a szemek védelme érdekében olyan napfogyatkozási szemüvegeket használjanak, amelyek lencséi a Nap UV- és infravörös sugarainak 100 százalékát kizárják.

Ez is érdekelhet: Egyedülálló videó mutatja be a Nap elmúlt tíz évét

Bum-Suk a posztjában úgy becsüli, hogy az AR3310 napfolt körülbelül négyszer akkora, mint a Föld.

A napfoltok olyan sötétebb területek a Nap felszínén, amiket különösen erős és csavart mágneses mezők által okozott régiók okoznak. Ha ezek a mezők elég erősek, megakadályozzák, hogy a Nap magjából származó hő egy része elérje a légkört, ami azt eredményezi, hogy a felszín hűvösebb és sötétebbnek tűnik.

A minimális láthatósági küszöbérték a látható napkorong nagyjából 425 milliomod része – a napkorong 0,04 százaléka –, míg a nagyobb napfoltok területe és a kedvező meteorológiai feltételek javítják a láthatóságukat

– nyilatkozta Hisashi Hayakawa, a japán Nagoya Egyetem napfizikusa.

(Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk