Naplemente.

Illusztráció.

Örök sötétség: a kutatók szerint ekkor fog kiégni a Nap

Neves tudósok megállapítása alapján a Nap körülbelül most van „élete delén”.

A Nap „élete" a jelenlegi tudásunk szerint körülbelül 5 milliárd év múlva ér véget.

A Nap valamivel kevesebb mint 5 milliárd éves. Ez egyfajta középkorú csillag, abban az értelemben, hogy az élete körülbelül 10 milliárd éves nagyságrendű lesz

– mondta Paola Testa, a Smithsonian Asztrofizikai Obszervatórium és a Harvard College Obszervatórium együttműködésével működő Asztrofizikai Központ asztrofizikusa.

Miután a Nap elégette a magjában lévő hidrogén nagy részét, vörös óriássá válik. Ekkor, nagyjából 5 milliárd év múlva a NASA szerint az égitest már nem fog hőt termelni a magfúzió révén, magja pedig instabillá válik és összehúzódik.

Eközben a Nap külső része, amely még mindig hidrogént tartalmaz majd, tágulni fog, és lehűlés közben vörösen izzik majd. Ez a tágulás fokozatosan elnyeli majd az égitest szomszédos bolygóit, a Merkúrt és a Vénuszt, és a napszél olyan mértékben felerősödik, hogy elnyomja a Föld mágneses mezejét és lecsupaszítja a légkörét.

Ez persze rossz hír lesz a bolygónkon addigra megmaradó életformák számára – feltéve, hogy bármi is túlélte a Nap fényességének 10%-os növekedését, amely a Geophysical Research Letters című folyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány szerint 1-1,5 milliárd év múlva várhatóan elpárologtatja a Föld óceánjait.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban 2008-ban megjelent kutatás szerint pedig a kezdeti tágulás után néhány millió éven belül a Nap valószínűleg a Föld kőzetmaradványait is fel fogja emészteni.

A Nap ezután elkezdi a hidrogénfúzióból megmaradt héliumot szénné és oxigénné alakítani, és a külső rétegeiben planetáris ködöt hagy majd maga után, miközben egy hihetetlenül sűrű, lényegesen forróbb, Föld méretű csillagtestté, úgynevezett fehér törpévé zsugorodik.

A köd mindössze körülbelül 10 000 évig lesz látható, mondta Testa - ez a kozmikus időben egy szempillantás. Ezután a Nap maradványa évmilliárdokig hűl majd, mielőtt végül egy nem-sugárzó, hideg objektummá válik.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk