por
Shutterstock

Illusztráció

Égből hulló, furcsa port figyeltek meg az Egyesült Államokban

A szakértők szerint azonban kár lenne összefüggést keresni.

Az USA keleti partján több államban is bizarr, porszerű anyag hullásáról érkeztek beszámolók, elsősorban Marylandben, Észak-Virginiában és Nyugat-Virginiában észlelhető a furcsa jelenség – írja a Futurism a CBS Baltimore alapján.

A tisztviselők még semmilyen magyarázattal nem szolgáltak, de a CBS Baltimore megjegyezte, hogy a Nyugat-Virginiai Környezetvédelmi Minisztérium (WVDEP) műholdas felvételeket mutatott be, amelyeken a texasi és új-mexikói viharokból származó port látni, ami Ohio, Michigan és Kentucky felé halad – mindez nem sokkal azelőtt történt, hogy a keleti parton is észlelték volna a porhullást.

A hétvégén a WVDEP kiadott egy nyilatkozatot is, miszerint vizsgálja a „porproblémát", hozzátették: egyelőre nincs ok menedékhelyre küldeni a lakosságot.

Ez is érdekelhet: Egy rejtélyes tűz Ausztráliában már legalább 6000 éve ég

A dolgot bonyolítja, hogy viszonylag közel van a február 3-án történt ohiói vonatbaleset helyszíne. Mint ismert: egy 141 kocsiból álló vasúti szerelvény 50 vagonja siklott ki, köztük 10 veszélyes anyagot szállított. 5 kocsi tartalmazott vinil-kloridot, amelyet robbanásveszély miatt néhány nappal később irányított módon elégettek. A lakosság és több politikus hetek óta követel részletes magyarázatot és válaszokat aggályaira az egészségi kockázatokról.

A környezetvédelmi hatóság ugyan többször közölte, hogy méréseik szerint a levegő károsanyag-tartalma a küszöbérték alatt van, és nem fenyeget egészségi károsodás, de a helyiek közül többen hirtelen egészségi panaszokról, valamint háziállatok pusztulásáról számoltak be, a környékbeli vizekből pedig olajos szennyeződésről mutattak be felvételeket.

Természetesen a furcsa port többen is a vonatbalesethez kötötték. Az AP interjújában viszont a WVDEP szóvivője azt mondta, hogy jelenleg nincs jele annak, hogy a pornak köze lenne a balesethez.


A figyelmetekbe ajánljuk