flame illustration

Egy rejtélyes tűz Ausztráliában már legalább 6000 éve ég

Az ausztráliai Sydney-től négy órányi autóútra északra található nemzeti parkban egy tűzvész féktelenül parázslik, és ezt már legalább 6000 éve teszi.


A Burning Mountain néven ismert, rejtélyes földalatti láng a legrégebbi ismert tűz a bolygón. És egyes tudósok becslése szerint sokkal régebbi lehet, mint azt jelenleg gondolnánk. Az Új-Dél-Wales államban található Mount Wingen hegy alatt található ez a föld alatti parázs, ami egy széntűz. Világszerte több ezer ilyen folyamatosan égő tűz található.

Ha egyszer meggyulladtak, ezeket a föld alatti tüzeket szinte lehetetlen eloltani. Lassan, de intenzíven terjednek a szénrétegen keresztül, amely a Föld felszíne alatt természetes módon található. Senki sem tudja, mekkora a tűz mérete a Burning Mountain alatt, csak következtetni lehet rá. Valószínűleg egy 5-10 méter körüli átmérőjű gömbről van szó, amely 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet érhet el.

Egy tipikus tűztől eltérően a szénparázs-tűz a föld alatt ég. Parázslik, ami azt jelenti, hogy nincs láng, és inkább hasonlít a parázsra egy grillezőben, mint egy tipikus széntűzre. Nem tévesztendő össze a drámaibb széndioxid-tüzekkel sem, amelyekről köztudott, hogy akár vízfolyásokat is lángra lobbantanak. A Mount Wingennél keletkezett tűz jelenleg körülbelül 30 méter mélyen ég a föld alatt, és évente körülbelül 1 méteres sebességgel halad dél felé.

Ha meglátogatjuk a nemzeti parkot, a tűz létezésének egyetlen jelenlegi bizonyítéka némi füst és fehér hamu, a meleg tapintású talaj, sárga és vörös színűre elszíneződött sziklák, valamint a kénes szag, amelyet a tűz alatta a hegy ásványi anyagainak megsütése során áraszt. Senki sem tudja biztosan, mi gyújtotta meg először a tüzet, de természetes okok a legvalószínűbbek.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk