white bird on brown tree branch

Egyre nagyobb a feszültség az emberek és a kakaduk között Ausztráliában

Az ausztráliai ravasz, sárgabóbitás kakadu a tudósok szerint innovációs fegyverkezési versenybe kezdett az emberrel, mivel a két faj az út menti kukákban lévő szemétért küzd.


A fehér madarak, amelyek majdnem olyan hosszúra nőhetnek, mint egy emberi kar, kezdetben azzal lepték meg a kutatókat, hogy zseniális technikát fejlesztettek ki arra, hogy felfeszítsék a háztartási kukák fedeleit.

Az új felmérés szerint azonban mostanra egy lépéssel tovább mentek, és meghiúsították az emberek fokozódó védekezését. A madarak és az emberek viselkedése egy eddig feltáratlan fajok közötti innovációs fegyverkezési versenyt tárhat fel – áll a Current Biology című szaklapban hétfőn megjelent tanulmányban.

Az erdő és a szörfös tengerpart között fekvő, sziklákkal szegélyezett, festői Stanwell Park, Sydney közelében, a szemetesek csatájának színhelye.

Ha nem zárjuk le a kukát rögtön a szemét kidobása után, akkor ott teremnek egyből

– mondta Ana Culic, a városi Loaf Cafe vezetője.

A lány családja bagolyszobrokkal próbálta elijeszteni a kakadukat, de hiába. Azt téglákat tettek a szemetesek fedelére, de a kakaduk megtanulták eltávolítani azokat. Végül kénytelen voltak zárat fúrni a kukába.


Fejlődnek. Igen, ha visszamegyünk úgy öt-tíz évvel ezelőttre, akkor még nem tudták, hogyan kell kinyitni a kukákat, úgyhogy egyre több ötlettel kell előrukkolnunk

– mondta az étterem séfje, Matt Hoddo.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk