alaska

Van egy olyan kisváros, ahol november 18 óta nem kelt fel a nap és erre még jó két hónapig nem is lehet számítani. Az Utqiagvik nevű településen élőknek ez azt jelenti, hogy a következő több mint két hónapot teljes sötétségben töltik majd.


Sokan vagyunk úgy, hogy nem szeretjük a téli sötét napokat, de akkor mindenképp jusson eszünkbe a kis alaszkai település, mivel náluk legközelebb január 23-án kel fel a Nap.

Az Amerikai Egyesült Államok legészakibb, a világ 12. legészakibb települése, az északi sarkkörtől 5 fokkal északabbra fekszik. A városka elhelyezkedése miatt minden évben megfigyelhető a sarki éjszaka (polar night) néven ismert jelenség, amely extrém hosszú éjszakát – és nappalt – eredményez.

Bár mindez elviselhetetlenül hosszú sötét időszaknak tűnik, azért van, ami kárpótolja az ott élőket: május 11-től augusztus 18-ig egyszer sem sötétedik majd be, a Nap ugyanis folyamatosan a horizont felett lesz majd. Az Északi- és a Déli-sarkon egyébként még ennél is extrémebb a helyzet, ott évente egyetlen egy napfelkeltét és napnyugtát láthat az ember adta hírül a hvg.hu


A figyelmetekbe ajánljuk