Valami nagyon sürgős lehetett neki.


Egy kis goda végigszáguldott a Csendes-óceánon pihenés nélkül, ami világrekordot hozott neki: a megfigyelt madarak közül soha nem volt még ilyen hosszú repülés a világon. A korábbi rekordot még 2007-ben állította fel egy szárnyas, ami 11 680 kilométert repült megállás nélkül. A mostani csúcstartó nagyjából 12 200 kilométert tett meg alvás és szusszanás nélkül.

A hím kis goda testsúlya átlagban 190 és 400 gramm között mozog, de egy ilyen hosszú út előtt, akár a duplájára is felhízlalhatja magát, és a belsőszerveit pedig összezsugorítja a kevesebb terhelés miatt.

Wikimédia

A mostani rekorder kis goda szeptember 16-án indult útnak Alaszka dél-nyugati részéről és meg sem állt egészen Új-Zélandig. Nem könnyítette a dolgát, hogy a tudósok a testéhez rögzítették a jeladót, amivel követni tudták, de úgy látszik nem foglalkozott mással, csak azzal, hogy otthon lehessen.

Az út 11 napig tartott, és a kutatók szerint a madár semmit nem aludt ezalatt, végig a szárnyait verdeste a cél érdekében. Egyébként nem is lett volna sok lehetősége, hiszen szinte végig az óceán fölött repült, és maximum egy-két szigeten lehetett volna szusszanni egyet.

De a kis goda nem szeretett volna pihenni, helyette inkább 90 kilométer per órás sebességgel száguldott haza Auckland partjaihoz, hogy végre otthon lehessen.

The Guardian

Friss

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Íme, 3+1 ötlet a fokhagyma felhasználására

A fokhagyma antioxidánsokban és természetes antibiotikumokban gazdag egészséges zöldség. Hogyan használhatnánk fel minél sokrétűbben a hétköznapokban?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk