Valami nagyon sürgős lehetett neki.


Egy kis goda végigszáguldott a Csendes-óceánon pihenés nélkül, ami világrekordot hozott neki: a megfigyelt madarak közül soha nem volt még ilyen hosszú repülés a világon. A korábbi rekordot még 2007-ben állította fel egy szárnyas, ami 11 680 kilométert repült megállás nélkül. A mostani csúcstartó nagyjából 12 200 kilométert tett meg alvás és szusszanás nélkül.

A hím kis goda testsúlya átlagban 190 és 400 gramm között mozog, de egy ilyen hosszú út előtt, akár a duplájára is felhízlalhatja magát, és a belsőszerveit pedig összezsugorítja a kevesebb terhelés miatt.

Wikimédia

A mostani rekorder kis goda szeptember 16-án indult útnak Alaszka dél-nyugati részéről és meg sem állt egészen Új-Zélandig. Nem könnyítette a dolgát, hogy a tudósok a testéhez rögzítették a jeladót, amivel követni tudták, de úgy látszik nem foglalkozott mással, csak azzal, hogy otthon lehessen.

Az út 11 napig tartott, és a kutatók szerint a madár semmit nem aludt ezalatt, végig a szárnyait verdeste a cél érdekében. Egyébként nem is lett volna sok lehetősége, hiszen szinte végig az óceán fölött repült, és maximum egy-két szigeten lehetett volna szusszanni egyet.

De a kis goda nem szeretett volna pihenni, helyette inkább 90 kilométer per órás sebességgel száguldott haza Auckland partjaihoz, hogy végre otthon lehessen.

The Guardian

Friss

Az űrhajósokat muskotály szőlős fehérjeszeletek tartják egészségesen

Az asztronautáknak speciális finomságot dolgoztak ki a kutatók muskotály szőlőből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk