űr és csillagok

Szokásos siker: két magyar is nyert a legrangosabb asztrofotós versenyen

Az eredményeket látva lassan kijelenthetjük, hogy űrfotós nemzet vagyunk.


A „Technológia börtönében" című fotójával rangos díjat nyert Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton - adta hírül közleményében a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

k\u00e9p az \u0171rben

Technológia börtönében

Schmall Rafael

Schmall Rafael „Technológia börtönében" címet viselő képe nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet. A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak. Ezek az űreszközök gombamód szaporodnak bolygónk körül. Csak az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink több, mint tízezer darabot tervez pályára állítani és nem ők az egyetlenek.

A műholdak szabad szemmel ugyan nem érzékelhetőek, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét. Hiába építünk jelentős költséggel egyre nagyobb és profibb csillagászati távcsöveket, a műholdak miatt „zajosabbá" váló égbolt megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat. A zavaró hatások nemcsak a kutatóknak okoznak kellemetlenséget, a csillagokat pásztázó amatőrök is kénytelenek szembesülni velük – áll a SEFAG közleményében.

Waves

Tóth Bence

Emellett Tóth Bence a Waves című képével az újoncok kategóriájában kapott első helyezést. Fotója galaxisunk egy ionizált hidrogénből álló zónájának kavargó részletét bemutató ún. mélyég felvétel.

Kifejezetten jól megy a mieinknek a csillagfotózás, hiszen 2012 óta egy év kivételével minden évben született magyar győzelem. Tavaly például Francsics László fényképe nyerte el a rangos díjat, aki azóta már a Insight Astronomy Photographer of the Year zsűritagja.

A figyelmetekbe ajánljuk