Történelmi küldetés után újra itthon a SpaceX űrhajója

Történelmi küldetés után újra itthon a SpaceX űrhajója

Két hónap után sikeresen visszatért a SpaceX Crew Dragon űrkapszulája fedélzetén a NASA két űrhajósával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel.


Az Elon Musk tulajdonában lévő Endeavour névre hallgató űrhajó helyi idő szerint délután landolt a Mexikói-öbölben, így sikerrel zárult a NASA és a SpaceX első és sok szempontból történelmi küldetése.

A május 30-án útnak induló Crew Dragon többszörösen történelmet írt: kilenc év után újra amerikai űrhajóval, amerikai személyzettel és a világon először egy magánvállalkozással, Elon Musk cégével, embert küldött az űrbe az Egyesült Államok.


Landolt a Crew Dragon

A visszatérésnél aggodalomra adott okot, hogy az előrejelzések szerint Florida keleti partjánál a héten érkezik meg az Isasias hurrikán, de végül a NASA sikerrel landolt a nyugati parttól 15 km-re – ráadásul 45 év után szálltak le újra vízen, de a két űrhajós jól van.

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy nem egyszeri űrkalandról volt szó: a szeptemberre tervezett Crew-1 küldetésen már négy űrhajóssal kelne újra útra a NASA és a SpaceX.

A figyelmetekbe ajánljuk