Úgy tűnik, ez a növény még a Marson is képes megélni
Fotó: Shutterstock

A sivatagi moha lehet az első növény, ami képes megélni a Marson

Úgy tűnik, ez a növény még a Marson is képes megélni

A sivatagi moha a kutatások szerint a sugárzásnak, a hidegnek és a szárazságnak is képes lenne ellenállni a vörös bolygón.Sivatagos, kegyetlen, kopár, fagyos – a Mars felszíne első látásra semmiképpen sem alkalmas arra, hogy bármilyen élő organizmus hosszú ideig életben maradjon rajta. Legalábbis ezt hittük eddig. Most azonban a The Guardian számol be egy új kutatásról, amelynek során sikerült találni egy olyan, földi növényt, ami minden bizonnyal – ha nem is könnyedén – túlélné a vörös bolygó cseppet sem barátságos klímáját.

Ez pedig nem más, mint a sivatagi moha, ami nálunk főleg az Antarktiszon és a Mojave-sivatagban található meg.

A kínai kutatócsoport által közzétett vizsgálatok az elsők, melyek egész fajokat vizsgálnak és amik először játszanak el azzal a gondolattal, hogy a Mars felszínén hogy lehetne növényeket termeszteni anélkül, hogy üvegházakra lenne szükség.

sivatagi moha

A sivatagi moha az extrém időjárást is tökéletesen viseli

Fotó: Getty Images

A vizsgált növényeknek elképesztően extrém körülményeket teremtettek a kutatók, hogy pontosan megértsék, hogyan élnék túl a marsi hatásokat. A mohák egy részét 5 éven keresztül – 80 fokos hidegben, egy másik részüket 30 napon át – 196 fokos fagyban tartották és a növények mindkét esetben képesek voltak regenerálódni. Ráadásul mindeközben

erős gammasugárzásnak is kitették őket, ami egyáltalán nem viselte meg az oxigéntermelő képességüket sem.

Ez is érdekelhet! Nagyot tévedhettünk a Mars holdjával kapcsolatban

A kutatók szerint ezek egyértelműen arra utalnak, hogy a sivatagi moha lehet a marsi kolonizáció első lépcsőfoka és abban bíznak, hogy hamarosan valamelyik kutatócsoport a bolygóra is eljuttatja a valóban nem mindennapi tűrőképességű növényt.

Figyelmedbe ajánljuk! Újabb bizonyítékot találtak tudósok: hullámzik a víz a Szaturnusz holdján

Persze vannak olyanok is, akik erős kritikával élnek a kutatást illetően.

Bár az alapötlet rendkívül izgalmas, több feltételezést nem sikerült bizonyítani. Azt például nem tudjuk, hogy a moha képes lenne marsi körülmények között is elegendő oxigént termelni vagy szaporodni. Ahogy azt sem tudjuk, honnan lenne elegendő vízforrása, ami elengedhetetlen a növekedéshez

– idézi a portál Stuart McDaniel professzort.

A figyelmetekbe ajánljuk