Tudósok megfejtették, milyen idegen jel érkezett a Marsról

Tudósok megfejtették, milyen idegen jel érkezett a Marsról

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt az emberek szerte a bolygón kihívást kaptak az égiektől: fejtsenek meg egy üzenetet. A kódot Daniela de Paulis, a SETI Intézet rezidens művésze készítette. A cél egy idegen jel szimulálása volt, és bár a Földön született meg, azt a Marsról sugározták a bolygónkra.


A Sign In Space nevű projektbe az Európai Űrügynökség (ESA) is besegített, az üzenetet ugyanis az ExoMars nevű űrszonda küldte el a Földre május 24-én, magyar idő szerint 21 órakor. A jelet 16 perccel később fogta be a SETI egyik teleszkópja, majd világszerte mintegy 4000 ember szállt be annak megfejtésébe – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Ha már költöznünk kell, a Hold jobb választás, mint a Mars

Június 7-én a helyes megoldást végül egy nevük elhallgatását kérő, apa-lánya páros mutatta be De Paulisnak. Megnézték a titkosított üzenetet, figyelembe véve annak lehetőségét, hogy az összefüggésbe hozható egy híres számítási modellel, az úgynevezett sejtautomatával.

Ebben a modellben az egyes cellák élőknek vagy halottnak tekinthetők, és meghatározott szabály szerint fejlődhetnek. Ennek köszönhetően a különálló jelek értelmes üzenetekké állnak össze, még akkor is, ha elsőre nem tűnnek annak.

A Unity játékmotor segítségével az üzenetet 6256-szor alakították át, hogy értelmes végeredményt kapjanak. Majd kiderült, hogy az üzenet öt aminosav képe.

Azonban a tudományt és a művészetet ötvöző kísérletnek ezzel még nincs vége. De Paulis úgy képzelte el a kihívást, hogy utánozza azt, amivel az emberiségnek egy idegen jel fogadásakor szembe kell néznie. Ezután pedig következhet az értelmezés: mit jelent a jel és miért pont ez az öt aminosav?

De Paulis több embert is meghívott, hogy csatlakozzanak a Discord szerverhez, amelyet a jel megfejtésének és a kód körüli vitáknak központjaként használtak. Tavaly óta több mint 54 ezer üzenet érkezett a projekthez kapcsolódóan, és a csapat reméli, hogy még többen csatlakoznak a már ott lévő több ezer emberhez, hogy megvitassák, véleményezzék és javasolják az űrből érkező jel lehetséges jelentéseit.

A figyelmetekbe ajánljuk