A Szaturnusz és a legnagyobb holdja, a Titán
Fotó: Getty Images

Újabb bizonyítékot találtak tudósok: hullámzik a víz a Szaturnusz holdján

A Naprendszerünk második legnagyobb holdjának felszínét vizsgálva olyan bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az égitest felszínén óriási hullámok alakították ki az egykori tavak és folyók medreit.


Sokáig hittük úgy, hogy a Föld az egyedüli bolygó, ahol megtalálható az élethez elengedhetetlen víz, de ez a teória egyre inkább megdőlni látszik, legalábbis a Szaturnusz legnagyobb holdjának esetében biztosan. A Titán névre keresztelt égitest atmoszférájáról már évekkel ezelőtt megállapították, hogy etánt és más, egyszerűbb felépítésű szénhidrogéneket tartalmaz, miközben jellemzően nitrogénből és metánból áll. Ez a felfedezés tette a nem mindennapi holdat a Föld után a második olyan égitestté a Naprendszerünkben, amelyről kijelenthető, hogy valamiféle folyékony halmazállapotú anyag található rajta. Mert bár a metán és az etán a földi körülmények között gáz halmazállapotúak, a Titán légköri és hőmérsékleti adottságai mellett folyékonnyá válnak.

A mostani kutatás szerint pedig a Titánról alkotott képünk tovább változhat, ugyanis a jelek szerint a folyékony halmazállapotú anyagok nem csupán megtalálhatók a hold felszínén, de alapvetően alakítják is azt.

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Tit\u00e1n

A Titán sárgás felszíne

Fotó: Getty Images

Ha helyesek a feltételezéseink, akkor hatalmas hullámok formálták a Titánon a folyók, tavak medreit, vonalait. Ez közelebb vihet minket ahhoz, hogy megértsük, miként működnek folyékony halmazállapotú anyagok tőlünk oly’ távoli helyeken, mint például a Titán felszíne

– idézi a Massachusetts Institute of Technology (MIT) geológusát, Tyler Perront a ScienceAlert.

Ha most egy Titánon lévő tenger partján állnánk, akkor minden bizonnyal azt látnánk, ahogy etán- és metánhullámok csapkodják a partot. Ez a jelenség pedig képes lehet akár erodálni is a partot, ami alapvetően meghatározza a Titán felszínét.

A Titánt egyébként 1655-ben fedezték fel és sokáig az egész Naprendszerünk legnagyobb holdjának gondolták, ám ez a feltételezés megdőlt, amikor kiderült, hogy az égitest rendkívül sok fényt ver vissza és ezért nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. Bár a metán jelenlétét a Titánon már 1944-ben kimutatták, arra egészen a Cassini-űrszonda jelentéséig várnunk kellett, hogy pontosan meg tudjuk mondani, miféle folyadékok lehetnek a hold felszínén.

Olvasd el ezt is! Tudósok megfejtették, milyen idegen jel érkezett a Marsról

Szaturnusz

A Szaturnusz és a gyűrűi

Photo by NASA on Unsplash

Mint kiderült, a Titánon óriási, a földi Nagy Tavak méretéhez hasonló víztömegek találhatók, azt azonban egészen eddig nem lehetett sejteni, hogy miként viselkedik ez az anyag a világűrben. Most azonban erre is választ kaptunk és úgy tűnik, egészen hasonlatosan a mi tengereinkhez, óceánjainkhoz: hullámokat ver, viharban erősebben csapódik ki a partokra és formálja a Titán felszínét.

A figyelmetekbe ajánljuk