mars ajtó
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Kiderült, mekkora valójában a Marson talált „ajtó"

Hacsak nincs nálunk valamilyen varázsital, amely az embert apró méretűre zsugorítja, nem valószínű, hogy bárki is be tudna menni azon az apró „ajtón", amelyet a NASA a hónap elején szúrt ki a Marson.


A NASA egy blogbejegyzésben további részleteket osztott meg a vörös bolygó felszínén található sziklaelemről: a Mount Sharp oldalában lévő nyílás körülbelül 30 centiméter magas és 40 centiméter széles, ami inkább egy kutyaajtóra hajaz.

marsi ajt\u00f3

A hónap elején még nem lehetett eldönteni, mekkora az „ajtó" valójában

NASA/JPL-Caltech/MSSS

A NASA Curiosity rovere a Mastcam kamerájával rögzítette a kezdeti képet, amelyet mi is bemutattunk, de az új bejegyzésben már több mint 100 képet illesztettek össze egy furcsa panorámává, amely már sokkal több részletet mutat. A képeket úgy dolgozták fel, hogy megközelítse a valóságos színeket és fényerőket – ahogy az emberi szem is látná a Földön normál nappali körülmények között.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ha nem találod az ajtót szabad szemmel, nem véletlen. ide kattintva meg lehet nézni, hol van pontosan.

A Curiosity egyébként már több mint 10 éve tanulmányozza a Mars felszíni jellemzőit, de lehet, hogy újabb társak érkeznek majd a bolygóra.

A NASA nemrég mutatta be előzetes terveit arról, hogyan nézhet ki egy 30 napos, legénységgel ellátott expedíció a vörös bolygóra. A küldetés során két űrhajós keringne a Mars körül, míg két másik lemenne a felszínre, és az érkezésük előtt küldött ellátmányra támaszkodna. Tekintettel arra, hogy a SpaceX és a Boeing is készít teherszállító űrhajókat, amelyeket azóta már pályára állítottak és dokkoltak a Nemzetközi Űrállomáshoz, a javasolt 25 tonnás marsi ellátó leszállóegységet nem is olyan nehéz elképzelni.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk