Különleges zászlót tűzött ki Kína a Holdra

Különleges zászlót tűzött ki Kína a Holdra

Június 2-án a kínai Csang'e 6 robot leszállóegység sikeresen landolt a Hold titokzatos túlsó oldalán, a Déli-sark-Aitken (SPA) medencében, majd egy bazaltból készült kínai zászlót is kitűzött a felszínen.


A zászló mérete körülbelül akkora, mint egy A4-es papírlap. A mindössze 11,3 grammos zászló mérete hasonló ahhoz, amelyet a kínai Csang'e-5 leszállóegység vitt magával, amely 2020 végén landolt a Hold Földhöz közeli oldalán – számolt be róla a Space.

Ez is érdekelhet: Ilyen részletes térképet még sohasem láthattunk a Holdról

A Kínai Központi Televízió (CCTV) jelentése szerint a kutatók azért döntöttek a bazalt felhasználása mellett, mert az nagy mennyiségben van jelen az objektumon.

Arra gondoltunk, hogy mivel ez az anyag valóban nagy mennyiségben létezik a Holdon, felhasználhatnánk nagy teljesítményű szervetlen szálként

– mondta Cao Genyang, a Wuhan Textile University professzora, majd hozzátette, hogy a bazaltszálakkal kapcsolatos korai kutatásokat Kína jövőbeli holdkutatási projektje számára végezték.

Vang Yunli, az intézmény másik szakembere hozzátette: a nyomtatási és festési folyamat speciális megközelítést igényelt, a felhasznált anyagokat kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy a zászló ellenálljon a szélsőséges körülményeknek. A bazalt mint szervetlen szál sima és törékeny, ezért nehéz a fonása és a nagy tartósságú színek fenntartása. Ugyanakkor jól szigetel és ellenáll a sugárzásnak.

Olvasd el ezt is! Videón a Hold sötét oldalát vizsgáló kínai űrszonda landolása

Az eredmény így egy kiváló korrózióállósággal, magas hőmérséklettűréssel és alacsony hőmérsékleti kitartással rendelkező nemzeti zászló.

A nemzeti zászló végleges változata elsősorban bazaltból álló kompozit anyagból készült, amely az összes anyag 62%-át teszi ki. A begyűjtött bazaltot először apróra zúzták, ezután ultrafinom szálakat készítettek belőle. Ezekből fonalat alakítottak ki, amelyekből szőhető és nyomtatható anyagot hoztak létre. Végül speciális fizikai és kémiai módszerekkel erősítették meg az anyagot, majd lézervágással és varrással alkották meg a zászlót.


A figyelmetekbe ajánljuk