Európai műholdak fogják mérni az országok szén-dioxid-kibocsátását
Az Európai Unió megbízásából az OHB-System nevű cég megkezdi a gyártását annak a két műholdnak, ami a jövőben az országok szén-dioxid-kibocsátását fogja mérni. Ezek segítségével fontos adatokhoz juthatunk.

Ez segíteni fogja az egyes országokat abban, hogy tartani tudják a párizsi klímaegyezményben vállaltakat, konkrét adatok segítségével a saját szén-dioxid-kibocsátásukról – írja a BBC.

Nem csak EU-s országok finanszírozzák

Tervben van idővel egy harmadik műhold felküldése is, de az egyelőre csak opcionális a koronavírus-járvány miatti nehezebb gazdasági helyzet miatt. A 27 ország vezetői által megszavazott projekt 445 millió euróból finanszírozza a szatellitek gyártást, de összesen 4,8 milliárd euróba fog kerülni az évek során.

Ezt a kialakult helyzet miatt tornázták le 5,8 milliárdról sorozatos egyeztetések útján. Ez az összeg csak az EU költségei, a finanszírozásba ezen kívül beszáll még Nagy-Britannia, Svájc és Norvégia is.

A tervek szerint 2025-ben indulnak el útjukra a műholdak, 2028-ban pedig már adatokkal is fognak tudni szolgálni. A köztes időben még tesztelik és finomhangolják az űrbe küldött eszközöket.

A figyelmetekbe ajánljuk