A szolgálólány meséje

Gondolkodásunk jelentős részét jövőnkkel kapcsolatos elképzeléseink teszik ki. De hogy milyen is lesz ez a jövő? Erre senki nem tudhatja a pontos választ, az ezzel a témával foglalkozó sorozatok viszont ízelítőt adhatnak.


A fiktív jövőképeket fókuszba állító sorozatokban egy dolog mindig közös: az emberiség jövőjében történik valami olyan drasztikus változás, ami alapjaiban és visszafordíthatatlanul változtatja meg a társadalmi berendezkedéseket, a közösségről alkotott véleményünket és az élethez való egyetemes jogot. Bár ezek a disztópikus jövőképet ábrázoló szériák minden esetben csak fikciók, valahol legbelül mégis mind érezzük, a bemutatott történetek (vagy legalábbis bizonyos pontjai) akár igazak is lehetnének.

A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale)

A környezetszennyezés és a szexuális úton terjedő betegségek hatására drasztikusan csökken a nők reprodukciós képessége. Ennek következtében az évszázadokig a szabadság szimbólumaként tündöklő, ám mégis erősen vallásos Egyesült Államok nagy változásokon megy keresztül: kezdetben csak elbocsájtják a női munkavállalókat, majd befagyasztják bankszámláikat, míg végül már csak férjük vagy legközelebbi férfi rokonuk közbenjárásával intézhetik el dolgaikat. Természetesen az emberek fellázadnak az újonnan kialakult rendszer ellen, ám ezt a hatalom leveri és kialakul fundamentalista teokratikus diktatúra.

Ebből az alapállásból indul A szolgálólány meséje, melyben a még termékeny nőknek egyetlen feladat jut: szolgálólányként kell dolgozniuk egy-egy tehetősebb – rendszerint a kialakult rendszer egyik vezetőjének – családjánál, hogy ott aztán gyakorlatilag rabként gyereket szüljenek.

A rendszer természetesen másokkal sem bánik sokkal jobban: a katolikusokra, homoszexuálisokra, házasságtörőkre halál vár. Ha ezt el is tudják kerülni, életüket akkor is a radioaktív hulladékkal elárasztott szeméttelepen kell majd tölteniük rabszolgaként.

A szolgálólány meséje Margaret Atwood 1986-ban kiadott azonos című díjnyertes regénye alapján készült. Az első évad szinte berobbant a köztudatba, és percek alatt lett 2017 sikersorozata. Nem is csoda, hogy ebben az évben gyakorlatilag minden fontosabb filmes díjat megszereztek a sorozat fő- és mellékszereplői. Elisabeth Moss megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Emmy- és Golden Globe-díjat, Ann Down pedig szintén mind a két szobrot hazavihette legjobb mellékszereplőként.

Westworld

Vajon mi történik akkor, ha egy csapat szuperintelligens robot öntudatra ébred, majd ennek következtében rájön arra, hogy halhatatlanságukat kihasználva naponta megölik őket egy népszerű fikciós játékban? Természetesen fellázadnak, és eldöntik, hogy megsemmisítik az emberiséget. Pontosan erről szól 2016 nagy robbanása, a Westworld, mely az 1973-as Feltámad a vadnyugat című film, valamint annak 1976-os folytatása, az Eljövendő világ újragondolása.

A sorozat egy technológiailag szuperfejlett vadnyugati témájú vidámparkban, Westworldben játszódik, melyet robotok laknak. A parkba látogatók – drága jegyük ellenében – azt csinálhatnak következmény nélkül, amit csak akarnak. Legalábbis addig, amíg a park igazi lakói, az androidok tudatra nem ébrednek és meg nem ölnek mindenkit, aki éppen a helyszínen tartózkodik. Természetesen a robotok nem saját maguktól kezdik el teljes valójában érzékelni az őket körülvevő igazi világot – ez pedig megadja a sorozat sikerének igazi titkát. A néző semmiben nem lehet biztos, a Westworld ugyanis részenként csavar egyet a történetet, újabb és újabb titkokat feltárva.

A sorozat első két évadát számtalan díjra jelölték, ezek közül azonban csak egyet sikerült szoborra váltaniuk: 2017-ben Thandie Newton lett a legjobb női mellékszereplő a 70. Emmy-díjátadón.

Évek alatt (Years and Years)

Bár a nagyközönséget valamiért elkerülte a BBC és az HBO GO közös sorozata, az Évek alatt az egyik legijesztőbb, a jelenkor társadalmi berendezkedéseihez legközelebb álló disztopikus sorozat. A sorozatban a Lyons-családon keresztül ismerhetjük meg, hogy milyen világban kell majd élnünk, ha nem fordítunk elég figyelmet a környezetszennyezés, a migráció, a korrupció vagy az egyenlőtlenségek megfelelő kezelésére.

A történet 2019-ben kezdődik, amikor is az amerikaiak által újraválasztott Trump atombombát dob Kína egyik mesterséges szigetére. Ezt követően az események felpörögnek: az Európai Unió valamennyi országa csőd közeli állapotba kerül – Magyarország konkrétan államcsődöt is jelent –, megindul az illegális transzhumán-turizmus, menekültek titkos deportálása és koncentrációs táborokba telepítése.

A sorozat érdekessége, hogy a történet bár lineáris, minden rész az előzőhöz képest egy évvel később kezdődik. A sorozatban olyan színészek játszanak mint Russel Tovey, Anne Reid vagy az Oscar-díjas Emma Thompson. Az Évek alatt 202 nézőtől, 90%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on.

A figyelmetekbe ajánljuk