Az űrből is látszódik az egernyi méretű, letört jégtábla

Újabb veszteség érte az Északi-sark rohamosan fogyó területét. Most egy 106 négyzetkilométeres rész vált le Kanada északi részénél, amit műholdról is megörökítettek.


Az Ellesmere-szigeten található Milne jégpolc leszakadását a Planet Labs műholdas képalkotó cég fotózta le, a kép drámaian bemutatja, hogyan változott meg a térség az elmúlt évtizedekben.


A globális felmelegedés következménye

Planet Labs


A mintegy 70 méter mélységű Milne jégself teljesen levált a szigetről, így rövid időn belül rohamosan olvadásnak indulhat. Nagy valószínüséggel további darabok is erre a sorsra jutnak a következő években.

1981 és 2010 között a hőmérséklet átlagban 5 Celsius-fokkal volt melegebb az ideálisnál, ami magyarázatot ad rá, hogy miért is olvadnak rohamtempóban a jégsapkák a szigeten.

Egernél is nagyobb


A 20. század elején a területet 8600 négyzetkilométernyi jég fedte le. Az ezredfordulóra azonban a felmelegedés miatt mindössze 1050 négyzetkilométer maradt meg belőle, és a további letöredezések következtében az egybefüggő terület ma már csak kb. 500 négyzetkilométer. A most leszakadt jégdarab nagyobb méretű Egernél is.

Forrás: mashable

A figyelmetekbe ajánljuk