Újabb veszteség érte az Északi-sark rohamosan fogyó területét. Most egy 106 négyzetkilométeres rész vált le Kanada északi részénél, amit műholdról is megörökítettek.


Az Ellesmere-szigeten található Milne jégpolc leszakadását a Planet Labs műholdas képalkotó cég fotózta le, a kép drámaian bemutatja, hogyan változott meg a térség az elmúlt évtizedekben.


A globális felmelegedés következménye

Planet Labs


A mintegy 70 méter mélységű Milne jégself teljesen levált a szigetről, így rövid időn belül rohamosan olvadásnak indulhat. Nagy valószínüséggel további darabok is erre a sorsra jutnak a következő években.

1981 és 2010 között a hőmérséklet átlagban 5 Celsius-fokkal volt melegebb az ideálisnál, ami magyarázatot ad rá, hogy miért is olvadnak rohamtempóban a jégsapkák a szigeten.

Egernél is nagyobb


A 20. század elején a területet 8600 négyzetkilométernyi jég fedte le. Az ezredfordulóra azonban a felmelegedés miatt mindössze 1050 négyzetkilométer maradt meg belőle, és a további letöredezések következtében az egybefüggő terület ma már csak kb. 500 négyzetkilométer. A most leszakadt jégdarab nagyobb méretű Egernél is.

Forrás: mashable

Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk