Hajó egy jéghegy mellet a Jeges-tengeren
Unsplash / Annie Spratt

2050-re minden nyár jégmentes lehet a Jeges-tengenél

Még 2050 előtt eljuthatunk oda, hogy minden jég elolvadjon a nyári hónapok során a Jeges-tenger környékén – tudtuk meg egy friss kutatásból, melyen összesen 21 kutatóintézet munkatársa dolgozott.



A ScienceDaily beszámolója szerint, a kutatócsoport tagjai – melynek vezetője a Hamburgi Egyetem munkatársa, Dirk Notz volt – 40 különböző éghajlati modell eredményeit vizsgálták meg, azt kutatva, hogy milyen hatással lesz a magas szén-dioxid-kibocsátás az Északi-sarkvidék jégmezőjére.

Az eredmények lesújtóak: a kutatók számításai alapján, ha nem csökken drasztikusan a szén-dioxid által okozott légszennyezettség, hamarosan a nyári időszakban teljesen jégmentes lesz a Jeges-tenger, valamint annak környéke.

„Még, ha gyorsan és jelentősen csökkentjük is a globális szén-dioxid-kibocsátás, és így a globális felmelegedést 2 ° C alatt tartjuk – az iparosodás előtti szinthez viszonyítva –, a Jeges-tenger jege még így is eltűnik majd a nyári hónapokban " – mondta Notz.

Jelenleg az Északi-sarkot egész évben tengeri jég borítja. Ennek a jégtakarónak a területe azonban minden nyáron egyre kisebb, melynek oka egyértelműen a globális felmelegedés. Ez jelentősen befolyásolja az Északi-sark ökoszisztémáját és az éghajlatot.

A tanulmány kimutatta, amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése gyorsan végbemegy, a jégmentes évek csak alkalmanként fordulnak majd elő – amennyiben azonban továbbra sem csökken a légszennyezettség a Jeges-tenger a legtöbb évben jégmentessé válik.

A figyelmetekbe ajánljuk