jeges medve polar bear

Az Egyesült Államok kormányzati tudósai a napokban jelentették be, hogy a Jeges-tenger jégtáblái idén a második legalacsonyabb mértékben zsugorodtak össze azóta, hogy 1979-ben megkezdték a műholdas nyilvántartást.


A Föld jégsapkái gyorsan olvadnak

j\u00e9gt\u00e1bl\u00e1k ice

Unsplash/Cassie Matias

Az elmúlt 42 év alatt először fordul elő, hogy a Föld megfagyott sapkái összesesen kevesebb mint 4 millió négyzetkilométernyire zsugorodtak. A tendencia egyértelmű: bolygónk tengeri jegeinek kiterjedése évtizedenként 14 százalékkal csökkent. A Nature Climate Change tudományos szaklapban augusztusban megszólaló kutatók arra is rámutattak, hogy a Jeges-tenger környékén 2035-ben lehet az első, teljesen jégmentes nyár.

Tudunk kell azonban, hogy ez az olvadó jégtakaró és hó nem befolyásolja a tengerszint emelkedését. Felmerül akkor azonban a kérdés, hogy ez miért fontos számunkra.

ice j\u00e9g sarkk\u00f6ri j\u00e9g

Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

A legfrissebb tanulmányok szerint ez leginkább a már amúgy is kihalás szélén álló jegesmedvék életminőségét befolyásolja, de rossz hír ez a régió ökoszisztémájára úgy általában, a bálnáktól kezdve egészen fitoplanktonokig.

Az emberiség szempontjából is érdemes jobban vigyázni a Jeges-tenger élővilágára: a tudósok nem csak tünetként emlegetik az olvadó jégtáblákat, hanem a klímaváltozás egyik okozójaként is. Továbbá a friss hó Napunk radioaktív sugrázásának 80 százalékát visszatükrözi az űrbe.

„A tengervizet borito jegtakaro olvadasa eroteljes valaszreakciot indit el"

– Marco Tedesco a Kolumbia Egyetem geofizikusa nyilatkozta az AFP-nek.

Azonban, ha a tökröződő jégfelület helyén sötétkék vízfelület marad, úgy az a hő, amely a Földet melegíteni, elnyelődik.

És ekkor még nem beszéltük arról, hogy mi különbség a jégsapja 1979 és 1990 közötti, valamint a mai állapot között: a differencia több mint 3 millió km2, ami Franciaország, Németország és Spanyolország együttes kiterjedésének a kétszerese – írja a ScienceAlert..

A figyelmetekbe ajánljuk