olvadó gleccser

Évi több milliárd tonna gleccser olvad el Grönlandon

Több mint 200 gleccser 40 évnyi adatai alapján az Ohiói Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a grönlandi gleccserek megállíthatatlan olvadásnak indultak, és ezen már semmi nem segíthet.


Ha már a mai nap sikerülne megállítani a globális felmelegedést és annak következményeit, akkor is helyrehozhatatlan az, ami a grönlandi gleccserekkel történik.

A műholdas adatok alapján a gleccserek méretei olyannyira lecsökkentek a 40 év alatt, hogy azokat már nem tudja pótolni a lerakódott újabb hóréteg. A képek arról árulkodnak, hogy az elolvadt jég már nagyobb mennyiségben ömlik az óceánba, mint amennyi az új lerakódás által a felszínre kerül.

gr\u00f6nland olvad\u00e1s

Unsplash/mahlersilvan

Aggasztóbb, hogy az olvadás egészen a 2000-es évekig egyensúlyban volt a gleccserek növekedésével, és csak az ezredfordulótól kezdett rohamosan csökkenni a jégtakaró területe.

A 2000-es évektől évente 450 milliárd tonna (!) jégveszteség érte a gleccsereket, és 1985 óta átlagosan 3 kilométert veszítettek területekből. Csak a tavalyi évben 2 hónap alatt 2,2 milliméter tengerszint-emelkedést eredményezett a helyzet. Az ilyen ütemű emelkedés pedig hamarosan további problémákat fog okozni a világ többi pontján – mondta Michalea King, a kutatás egyik vezetője.

Forrás: phys

A figyelmetekbe ajánljuk