Grönland

A kutatók felfedték, hogy Grönland jégtakarója gyorsabban olvad az elmúlt időszakban, mint bármikor máskor az ezt megelőző 12 ezer évben.


„A Grönlandon takaró jég masszívan fedi a szigetet. Több mint 3000 méterre van az óceán felszínétől. Ha ez a jégmennyiség elolvadna, majd belesüllyedne az óceánba, a világ tengerszintje több mint 7 métert emelkedne"

– mondta a Buffalo Egyetem geológusa, Jason Briner, aki szerint fontos, hogy az olvadás ténye mellett, ne felejtsük el ezt a tényt a múlthoz hasonlítani.

Briner és csapata egy szimuláció segítségével vizsgálták a sziget jégtakarójának olvadását.

A kutatók a vizsgálat során nem a jövőre koncentrálva, hanem az elmúlt időszak változásaira fókuszálták, és ez alapján ellenőrizték a modell előrejelzéseit. A szimuláció egy megfelelő, valós képet mutatott a jelen helyzethez képest.

A kísérlet hatására, a csapat össze tudta hasonlítani a történelem során keletkezett jégveszteséget azzal, ami ma történik a szigeten az emberiség által okozott klímaváltozás hatására. Arra a következtetésre jutottak, hogy Grönland egyre több jeget fog veszíteni, többet, mint az elmúlt 12 ezer évben valaha.

A kutatás eredményei eredetileg a The Nature magazinban jelentek meg, amiről a Scientific American számolt be.

A figyelmetekbe ajánljuk