hurrikán nasa

A hurrikánok romboló erejüket az óceán melegéből merítik, de ezeknek a viharoknak eredetét legtöbbször sivatagban kereshető, amely több ezer mérföldre található onnan, ahol kárt okoz.


Ha valaha voltak autóbaleset áldozatai, és emlékeznek a fékek nyikorgására, az üvegtörésre, az összetört tárgyak hangjára, na, az csak egy aprócska részelte annak, amit annak idején az Irma hurrikán okozott.

– árulta el Jane Higgins, aki egyike azoknak a St. Thomas lakóknak, akik testközelből élték át a Karib-szigeteken tomboló, 5-ös erősségű hurrikánt 2017 szeptember 6-án. Négy nappal később aztán lecsapott Florida partjaira egy második hullám, a legdrágább kárt okozva az államban az Egyesült Államok történetében.

Ennek a viharnak az eredete azonban Floridától keletre, több mint 5955 kilométerre vezethető vissza. Egy héttel korábban, augusztus végén alacsony nyomású rendszer alakult ki a Zöld-foki-szigetek felett Nyugat-Afrika partjainál. Ahogy a hurrikán eltávolodott a szigetektől és az Atlanti-óceánon túlra ért, erőt gyűjtött. Előbb trópusi viharrá vált, majd intenzitásra egyre nőtt a meleg trópusi vizekből táplálkozva, később pedig hurrikánná alakult.

Kiderült, hogy az Észak-Amerikát sújtó nagyobb – 3-as, 4-es és 5-ös kategóriájú – hurrikánok mintegy 83%-a ugyanazon a helyen képződik, mint az Irma. A Zöld-foki-szigetről származnak ugyanis a legerősebb és leghosszabb ideig tartó trópusi viharok. Ez arra késztette a viharfelügyelő szakembereket, hogy alaposan megvizsgálják az Afrika feletti légkört, hátha válaszokat találnak arra, hogy miért ennyire erősek az innen induló viharok és meg lehet-e belőle jósolni előre a pusztítóbb hurrikánokat, hogy felkészülhessenek rá az emberek.

Higgins hozzátette, hogy mióta a szigeten él, már képes a korai jelzésekből felismerni a hurrikán közeledtét.

A Zöld-foki-szigetek kialakulási övezetéből érkező hurrikánok nyomon követése sok időt hagy nekem a készültségi figyelmeztetések közvetítésére.

A StormCarib, egy olyan önkéntesek hálózata, amely az Atlanti-medence nagy területének műholdas és időjárási adatait figyeli olyan zavarok miatt, amelyek baljóssá válhatnak, írja a BBC.

A figyelmetekbe ajánljuk