Legalábbis amióta modern eszközökkel mérünk. Jelenleg Arizonától Washington államig a legsúlyosabb a helyzet, de még így is a szomszédos Kaliforniában mérték a valaha volt legmagasabb hőmérsékletet a Földön.


Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) statisztikája szerint a hőhullámok több ember halálát okozzák, mint bármely más természeti katasztrófa az országban.

Most sem túl rózsás a helyzet: a Kaliforniában található Death Valley Nemzeti Parkban 54,4 Celsius-fokot mértek, ami abszolút rekordnak számít. Amióta modern eszközökkel mérnek, sehol nem tapasztaltak még ilyen magas felszíni hőmérsékletet a földön.

A térség saját rekordját döntötte meg, ugyanis 2013-ban is Death Valleyben mérték az akkori csúcsot, ami 54 Celsius-fok volt.

Unsplash/Juan Rojas

Kaliforniában a régóta tomboló kánikula komoly gondokat okoz. A csúcsra tekert légkondik leterhelik az elektromos hálózatot, ezért időközönként kénytelen áramszünetet generálni az állam, megelőzve a teljes leállást. A mezőgazdaság is megsínyli a meleget; rohamosan pusztulnak el a nyáron termesztett zöldségek, gyümölcsök.


Forrás: BBC

Friss

NASA, ESA, STScI, Zili Shen (Yale), Pieter van Dokkum (Yale), Shany Danieli (IAS)

Sötét anyag nélküli galaxisra bukkant a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Hazánkban forgatják a népszerű Netflix-sorozat következő évadát

Midsommar, Árnyék és Csont, Borderlands pár szuperprodukció, amit a közelmúltban forgattak hazánkban, és úgy tűnik nincs megállás!
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk