Most épp a Sally hurrikán tart az Egyesült Államok keleti partja felé, ahol soha nem látott áradásokat okozhat.


A 2020-as atlanti-óceáni hurrikán szezon kivételesen sűrűre sikeredett. Olyannyira, hogy a Meteorológiai Világszervezet hamarosan kifogy az idei nevekből. Minden atlanti viharszezonban 21 név közül lehet választani, amelyek ábécé sorrendben futnak (Q, U, X, Y és Z nincsenek benne, mert a neveknek könnyen felismerhetőknek kell lenniük). A 21-es lista eddig csak egyszer merült ki, 2005-ben, a Katrina hurrikán évében.

Ez az időjárási jelenség akkor kaphat nevet, ha megfelel a trópusi vihar kritériumainak, vagyis egy szervezett, forgó viharrendszer keletkezik, ami legalább 63 km/h-s, tartós széllel rendelkezik. Amint ez 120 km/h-ra növekszik, a trópusi vihar hurrikánná válik.

2020-ban nagy valószínűséggel megdől az egy szezonban keletkezett viharok száma. A Sally hurrikán után (ami épp hatalmas erővel érkezik az Egyesül Államok keleti partjaihoz) már a Vicky nevet viselő trópusi vihar is az Atlanti-óceánon van. Utóbbi már a huszadik az idei névválasztékből.

2005-ben a 20. vihar csak október 5-én érkezett meg.

A tudósok már áprilisban jelezték, hogy 2020 rendkívüli szezon lesz, nagyrészt az átlagot meghaladó tengerfelszín-hőmérséklet miatt, ami nyilván az éghajlatváltozásnak is köszönhető. Ebben az évben már csak csak a "Wilfred" név maradt, utána a görög ábécé betűi következnek.

(Mashable)

Friss

A sertéshús fogyasztása is lehet egészséges

A sertéshús sokkal több vitamint és ásványi anyagot rejt, mint azt elsőre gondolnánk. A sovány sertéshús, például a karaj az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Megmutatjuk miért érdemes az ünnepek közeledtével sertéshúsból készült ételt tenni az asztalra. Készítsd el minél többször, hiszen „egy kiváló minőségű sertéshús, minden ízében különleges"!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk