Hurrikán az űrből

Annyi hurrikán volt már az évben, hogy lassan elfogynak a nevek

Most épp a Sally hurrikán tart az Egyesült Államok keleti partja felé, ahol soha nem látott áradásokat okozhat.


A 2020-as atlanti-óceáni hurrikán szezon kivételesen sűrűre sikeredett. Olyannyira, hogy a Meteorológiai Világszervezet hamarosan kifogy az idei nevekből. Minden atlanti viharszezonban 21 név közül lehet választani, amelyek ábécé sorrendben futnak (Q, U, X, Y és Z nincsenek benne, mert a neveknek könnyen felismerhetőknek kell lenniük). A 21-es lista eddig csak egyszer merült ki, 2005-ben, a Katrina hurrikán évében.

Ez az időjárási jelenség akkor kaphat nevet, ha megfelel a trópusi vihar kritériumainak, vagyis egy szervezett, forgó viharrendszer keletkezik, ami legalább 63 km/h-s, tartós széllel rendelkezik. Amint ez 120 km/h-ra növekszik, a trópusi vihar hurrikánná válik.

2020-ban nagy valószínűséggel megdől az egy szezonban keletkezett viharok száma. A Sally hurrikán után (ami épp hatalmas erővel érkezik az Egyesül Államok keleti partjaihoz) már a Vicky nevet viselő trópusi vihar is az Atlanti-óceánon van. Utóbbi már a huszadik az idei névválasztékből.

2005-ben a 20. vihar csak október 5-én érkezett meg.

A tudósok már áprilisban jelezték, hogy 2020 rendkívüli szezon lesz, nagyrészt az átlagot meghaladó tengerfelszín-hőmérséklet miatt, ami nyilván az éghajlatváltozásnak is köszönhető. Ebben az évben már csak csak a "Wilfred" név maradt, utána a görög ábécé betűi következnek.

(Mashable)

A figyelmetekbe ajánljuk